Moj najveći san je da otvorim salaš sa etno restoranom u kojem će ljudi uživati u ukusima domaće kuhinje i pažljivo biranih organskih namirnica naših seljaka iz okoline salaša.
Kulinarstvo, umjetnost i nauka pripreme hrane, predstavlja jedan od najuniverzalnijih i najneodoljivijih aspekata ljudske kulture. To je oblast koja spaja različite kulture, tradicije i ljude širom sveta kroz jedan univerzalni jezik – jezik hrane. U nastavku je intervju sa Mirkom Končarem.
Recite nam nešto o sebi?
Zovem se Mirko Končar, iz Beograda sam i imam 28 godina. Završio sam Ugostiteljsko-turističku školu u Beogradu, gde sam stekao diplomu Kulinarskog tehničara i diplomu poslastičara. Već 10 godina radim kao kuvar u restoranima i hotelima.
Kako ste počeli sa kuhanjem i otkud ljubav prema kulinarstvu?
Kao mali sam uz majku i baku napravio svoje prve korake u kuhinji gde sam gledao i spremao mnoga domaća jela. Još sa 13 godina sam zavoleo kuvanje, gledajući u to vreme poznatu emisiju ” Kuvati srcem” kada sam počeo i da zapisujem recepte i znao da je to posao kojim želim da se bavim. Odmah nakon završene srednje škole počeo sam da radim, a najduže sam se zadržao u kineskom restoranu gde su me potpuno osvojili ukusi, mirisi i spremanje kineske hrane. Pored bezbroj začina koji krase kinesku kuhinju veoma je bitno da povrće ne bude prekuvano što je dosta zdravije.
Kako nastaju Vaši recepti, i kako ih prezentirate?
U kuhinji volim da eksperimentišem i spajam razne ukuse, tako sam i došao na ideju da ljubav prema kuvanju podelim sa drugima na instagram profilu miretova_kuhinja_ koji sam napravio pre 4 godine. Najveću inspiraciju pronalazim na poslu, jer svaki dan učim nešto novo i dolazim do ideja za nova jela i recepte.Volim da spajam slatko-slane ukuse kao i da spremam meso i povrće na razne načine.
Najčešći izazovi u Vašem radu?
Izazov svakog kuvara je pritisak na poslu koji se javlja usled konstante trke sa vremenom, ali to se uspešno prevazilazi zahvaljujući uigranom timu koji taj pritisak pretvara u kreativni haos.
Možete napisati omiljeni recept za naše čitatelje?
Svinjska rebarca i sos od suvih šljiva
Sastojci:
2 kg svinjskih rebaraca (carsko meso)
100 g soli
voda (po potrebi)
Sos od suvih šljiva:
500 ml crnog vina
150 g šećera
15-20 suvih šljiva
15 g putera
prstohvat muškatnog oraščića
1 zvezdasti anis
prstohvat soli
Priprema:
Rebarca dobro usolite sa svih strana, stavite u odgovarajući pleh tako da koske budu sa donje strane a koža sa gornje, sipajte oko 400 ml vode, prekrijte pleh aluminijumskom folijom ili drugim odgovarajućim plehom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 2 sata.Nakon toga meso pažljivo okrenite na drugu stranu, prekrijte pleh i pecite još 30 minuta.Na kraju kako biste dobili najhrskaviju koricu meso izvadite iz rerne, skinite foliju, kašikom prelivajte kožuru sokom od mesa koje je u plehu i vratite da se peče još 30 minuta, uz povremeno prelivanje korice sokom od pečenja.Za sos sipajte vino u odgovarajuću šerpicu, dodajte šećer, suve šljive, začine i kuvajte dok ne provri, a nakon toga kuvajte još 30-45 minuta dok šljive ne nabubre i ne upiju vino.Zatim sos skinite sa vatre, dodajte puter, so i izblendirajte štapnim blenderom ili u secku, ali tek toliko da u sosu ostanu komadići šljive.Rebarca ostavite da se malo prohlade kako biste ih lakše sekli, najbolje da ih spremite dan ranije.Rebarca isecite na parčad željene veličine, servirajte na tanjir, prelijte sosom i uživajte.Prijatno!
Imate li kuhinju koju najviše volite i čija jela rado spremate?
Pored domaće veliki sam ljubitelj mediteranske i kineske kuhinje.
Planovi za dalji razvoj karijere u kulinarstvu?
Uživam dok kuvam, a najviše volim kad ljudi uživaju u jelima koja spremam. Moj najveći san je da otvorim salaš sa etno restoranom u kojem će ljudi uživati u ukusima domaće kuhinje i pažljivo biranih organskih namirnicama naših seljaka iz okoline salaša.
Poruka čitateljima
Kuvanje zahteva improvizaciju, eksperimentisanje, suočavanje sa neuspehom i neizvesnošću na kreativan način, ali najbitnije je da budete istrajni i uspeh će sam doći. Za ukusne i raznovrsne recepte mozete posetiti moju instagram stranicu miretova_kuhinja_ Uzivajte u ukusnoj hrani!