Mislim da je vinska kultura u Hrvatskoj još u svojim počecima, ali vidim jako pozitivnu budućnost za nju ako se bude radilo puno na edukaciji.
Intervju: Monika Neral, lingvistica i sommelierka
Monika Neral je lingvistica i sommelierka, živjela je u mnogim državama svijeta i danas joj je vino primarni interes i posao. Nakon rada u luksuznim hotelima u Hrvatskoj i inozemstvu, danas je vlasnica Vinner-a, obrt za sommelierske usluge i edukacije, te je u svom poslu sretno uspjela spojiti upravo svoje dvije najveće strasti – jezike i vino. Sommelierka je sa 3. razinom WSET, jedina žena u Hrvatskoj i Italiji sa međunarodnom ASI zlatnom diplomom i osvajateljica trećeg mjesta u finalu Hrvatskog sommelierskog prvenstva zadnje tri godine zaredom.
Imamo priliku razgovarati sa Monikom Neral, sommelierkom čija se strast prema vinima pretvorila u profesiju koju obavlja s nevjerovatnom posvećenošću i perfekcionizmom. Monika nam otkriva kako je spojila svoj privatni i poslovni život kroz ljubav prema vinu, kako njena strast prema kušanju vina svakodnevno oblikuje njen rad, i kako je obrazovanje u Italiji uticalo na njen razvoj kao sommeliera. Kroz ovaj razgovor, saznat ćemo više o njenom putu ka sommelierstvu, njenim izazovima i uspjesima, te kako vidi budućnost vinske kulture u Hrvatskoj.
Za početak recite našim čitaocima ko je Monika privatno, a ko Monika poslovno?
Moram reći da ne odvajam previše svoj privatni i poslovni život, nego ih spajam kada god mogu jer od hobby-a se vino za mene pretvorio u posao, ali ga još uvijek smatram veliki užitak za podijeliti s drugima. Volim na svoja poslovna putovanja povesti dragu osobu ako znam da ću imati dosta viška vremena za provesti u nekom gradu ili uživati na nekom festivalu, te s druge strane volim kušati vino svaki dan doma ili u društvu u slobodno vrijeme, razmišljati o njemu, opisati ga u svojoj glavi i probati ga zapamtiti. Iako mi je to trenutno najveća strast, ipak mislim da mora postojati neka granica kada se radi o poslovnom ili privatnom životu, odnosno vrijeme kada mogu biti sasvim svoja; opisala bih se kao vrlo „zahtjevna“ i tvrdoglava osoba za one koje me bolje znaju, te malo opuštenija ali u isto vrijeme usredotočena za ljude s kojima surađujem. Sve u svemu, strogi perfekcionizam, ambicija i želja za usavršavanje su jako dominante strane mojeg karaktera koje me oduvijek prate.
Kako ste se zainteresovali za svijet vina i odlučili da postanete sommelier?
Vino je u meni oduvijek, samo je trebao doći trenutak da ga otkrijem. Dugi boravak u Italiji je potaknuo moj interes prema sommelierstvu koji mi se potpuno otvorio kada sam počela raditi u hotelu i zaželjela sam sve saznati o tom fascinantnom svijetu.
Tako sam se krenula educirati samostalno, paralelno s fakultetom stranih jezika i književnosti u Trstu koji je nudio velike mogućnosti putovanja i obrazovanja u inozemstvu, što je za mene bilo savršeno jer sam tako mogla učiti razne jezike i u isto vrijeme kušati različita vina i naučiti nešto o njima i kulturi od kuda dolaze.
2019 godine sam počela s WSET edukacijom, kompletno se zaljubila u vino i shvatila da želim ići do kraja sommelierskog obrazovanja jer svaku novu informaciju koju bih pročitala, budila je u meni želju da još više saznam. I tako ove godine upisujem WSET Diplomu, odnosno četvrtu razinu, koja otvara vrata za prestižnu titulu Master of Wine, cilj kojemu težim jer bi bio savršen završetak mojeg edukativnog procesa.
Kako je obrazovanje u Italiji utjecalo na Vašu karijeru sommeliera?
Italija je jedan vrlo bitan i dug period mojeg života koji me je formirao kao osobu jer sam u Padovi i Trstu provela 17 godina, obrazovala se, naučila jezike, stvorila puno poznanstva, putovala, ušla u duh kulture, živjela daleko od svojega doma.
Italija je bila moj dom na papiru ali u srcu je bila Hrvatska i zato sam se odlučila vratiti, no njen utjecaj će me pratiti zauvijek, najviše kao životno iskustvo od kojega sam jako puno naučila, postala jača i koje se reflektira naravno na moj sadašnji poslovni život.
Sommelierstvo je jedan sklop humanističkih znanosti kao što su jezici, filozofija, povijest, književnost, te geografija i još puno njih, sve discipline koje su me zainteresirale vrlo rano ali koje se ne nauče samo u knjigama nego i iskustvom koje se dobije putujući i upoznajući nešto novo i drugačije; a s obzirom na to da je meni gotovo cijeli život bilo putovanje u uskom smislu riječi, sommelierstvo mi je tako prirodno sjelo da sam ga smatrala kao dio sebe od prvog trenutka.
Kako birate vina koja ćete preporučiti gostima? Koji su ključni faktori koje uzimate u obzir?
Vina s kojima radim su hrvatska i inozemna i najbitniji faktori za izbor su mi cjelovitost, ravnoteža i posebnost. Kao što znamo, postoje razne kategorije vina koje dijelimo na njegovu boju, godište, vinifikaciju i regiju od kuda dolazi, te znajući kako bi to vino trebalo izgledati, volim kada doživim osjećaj balansa i punoće ustima, što znači da mi ništa ne fali, da ne tražim nešto dodatno, nego uživam u njegovoj kompletnosti. Nemam omiljenu vinsku regiju ili proizvođača tako da stvarno ne idem po tom principu odabira, nego obožavam kada me vino iznenadi i onda ću ga bez problema preporučiti. To je isto vezano za jedan aspekt moje ličnosti koji voli dinamiku i konstantnu novost, te tako i s vinom, želim da me naježi svojim karakterom i posebnostima.
Šta mislite o trenutnom stanju vinske kulture u Hrvatskoj?
Mislim da je vinska kultura u Hrvatskoj još u svojim početcima ali vidim jako pozitivnu budućnost za nju ako se bude radilo puno na edukaciji. Opet se vraćam na Italiju i razmišljam da je vino toliko usađeno u kulturu da se o njemu razgovara u kafiću ili kavani, poznaju se etikete i apelacije, u restoranu se kušaju vina iz cijeloga svijeta, doma je vino uvijek spremno u frižideru ili u podrumu.
To je još dosta daleko od naše realnosti ali nije čudno jer sam usporedila zemlju koja ima stoljeća tradicije vinske proizvodnje na visokim razinama s nama koji smo krenuli relativno recentno ali vrlo ubrzano i, ponavljam, da s obrazovanjem, interesom i željom, možemo stvoriti isti mentalitet i znanje kod nas.
Od 2022 godine, sa svojim obrtom Vinner, trudim se širiti kulturu stola u Hrvatskoj putem radionica, vinskih tura, degustacija, panela, te, od ove godine, i sommelierskih edukacija za team restorana, wine bar-a i wine shop-a, u suradnji s distributerskim kućama i vinarima, nadajući se da će toga biti sve više i da ćemo moći konkurirati vodećim vinskim regijama.
Jedina ste ženska osoba u Italiji i Hrvatskoj koja je nositeljica prestižne internacionalne ASI Gold diplome, kakav je osjećaj?
Međunarodna ASI zlatna diploma je bio veliki korak, uspjeh i motivacija za mene, no nikako krajnji cilj nego samo početna točka još dugoročne i beskonačne edukacije.
Znala sam da sam prva žena u Hrvatskoj, no kada sam doznala da sam i u Italiji jedina (radi svojeg duplog državljanstva), onda sam tek shvatila da sam u rukama imala vrlo važan certifikat koji sam trebala „iskoristiti“ u tom trenutku za svoju budućnost. Lijepo je kada si prva osoba koja je postigla nešto u državi, ali ono sto me najviše veseli je pomisao da će možda moj uspjeh biti inspiracija za druge.
Koje priznanje je Vama najdraže i koje je Vašu karijeru podiglo stepenicu iznad?
Definitivno mi je ASI zlatna diploma najdraže priznanje do sada i obožavam nositi zlatnu značku na svoje sako-e jer me podsjeća na sav trud, vrijeme i snagu uloženi u taj uspjeh. Radi diplome se je puno neočekivanih vrata otvorilo za mene i osjetila sam da je moj posao doživio jednu značajnu nadogradnju.
Počela sam raditi ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu gdje sam, zahvaljujući svojim stranim jezicima i ljubavi prema vinu, imala osjećaj da je posao koji sam izabrala upravo tailor-made za mene. Jako sam zahvalna na tome ali i svjesna da veliki rezultati dolaze samo od puno odricanja i predanog rada.
Kada se javila želja za pokretanje vlastitog brenda, da li ste oduvijek gajili takve ambicije ili se desilo spontano?
Otvaranje vlastitog obrta Vinner je bila spontana odluka ali u neku ruku i neophodna. Inače sam osoba kojoj je jako potrebno biti samostalna i razmišljati posve svojom glavom, što me jako usrećuje jer je to jedini način da budem kreativna i da se osjećam slobodna. Nakon radnih iskustva kao sommelierka u luksuznim hotelima i restoranima, gdje je obim posla vrlo značajan, ubrzan i dosta stresan, došla sam na ideju da održim isti standard kvalitete prema gostima ali u malo opuštenijem obliku.
Kada sam se prvi put prijavila kao kandidat za hrvatsko sommeliersko prvenstvo, bila sam nezaposlena i, s obzirom na to da sam dobila dosta ponuda za raditi u raznim objektima i vinarijama, Vinner je bio idealna solucija za suradnju sa svima njima, što mi je omogućilo da imam malo više slobodnog vremena, da putujem na razne lokacije i da naučim nešto novo svaki dan poslujući s različitim partnerima.
Postoji li neko vino koje Vam je posebno drago ili koje ima posebno značenje za Vas?
Za sada još nemam vino koje mi je posebno drago ali jedna od mojih želja je da jedan dan imam svoju vinsku etiketu koja će mi svakako postati najdraža jer će predstavljati moju filozofiju vinske emocije.
Također ste u top 3 sommeliera Hrvatske, zajedno sa Kristijanom Harjačem i Ivanom Jugom. Kakvo je iskustvo dijeliti veliko treće mjesto zajedno sa utjecajnim kolegama?
Velika mi je čast dijeliti podium s Kristijanom i Ivanom koji također imaju veliku strast prema sommelierskom svijetu i s kojima sam dijelila iznimno vesele ali i teške trenutke.
Treće mjesto me prati već tri godine zaredom u finalu na prvenstvu, te se nadam da će sljedeći put rezultat biti još bolji i da ću moći iskusiti finale na europskom ili svjetskom prvenstvu.
Za kraj, da li imate savjet za početnike koji žele da nauče više o vinima i postanu sommelieri?
Savjet za početnike koji će postati budući sommelieri je da uživaju u svakom trenutku učenja, kušanja i upijanja znanja jer je vino zaista velika umjetnost, rezultat strasti i truda, koja pruža beskrajne emocije ako ga naučimo duboko pročitati.