Najbolji materijali za sudoper

Ako je kuhinja srce doma, tada je sudoper ono što vam najviše treba. Od vrućih tava i posuđa koje ga može ogrebati do obilja tekućina i hrane koja ga može zaprljati, želite kuhinjski sudoper koji izgleda lijepo, ali će trajati godinama. Usporedba opcija pomaže vam u odabiru najtrajnijeg materijala za sudoper koji također odgovara vašem ličnom stilu. Mnogo različitih opcija je izdržljivo i pruža otpor različitim vrstama potencijalnih oštećenja u kuhinji.

  1. Sudoperi od nehrđajućeg čelika

Nehrđajući čelik je s razlogom glavni materijal za kuhinjske sudopere. To je klasičan i elegantan dodatak bilo kojem kuhinjskom stilu i nikad ne izgleda zastarjelo.

Prednosti: To je jedan od najpristupačnijih materijala, što ga čini pogodnim za sve budžete. Svestrani izgled uklapa se u gotovo svaki stil kuhinje, a metal je izdržljiv. Ovaj uglađeni metal također je otporan na toplinu, što štiti sudoper od vrućih tava ili tekućina. Za sudopere od nehrđajućeg čelika, opisuje se debljina materijala i predstavljena je kao broj koji se obično kreće između 16 i 22. Što je manji broj, metal je deblji. Dakle, sudoper od nehrđajućeg čelika 16 deblji je od opcije 22 profila, a niži profili obično koštaju više. Većina sudopera od nehrđajućeg čelika su izdržljivi i dugotrajni, ali deblji sudoper nižeg profila može imati manju vjerovatnoću da ulegne.

Mane: Nehrđajući čelik je jedan od najboljih izbora materijala za sudopere, jer se rijetko prlja, pogotovo ako ga redovno čistite, ali tvrda voda može ostaviti mrlje. Površinu možete ogrebati i ako je čistite grubim, abrazivnim sredstvima za čišćenje ili grubim alatom. Uz to, obično je jedna od najbučnijih opcija, iako deblji umivaonik i jastučići za prigušivanje buke na dnu mogu učiniti ovu opciju tišom.

  1. Sudoperi od bakra

Isprobajte bakar za još jedan materijal za sudoper koji je zaista napravljen da traje. Možda je u višem cjenovnom razredu, ali ovaj metal nudi specifičan izgled i traje generacijama.

Prednosti: Bakar je antimikroban, što je korisno za pripremu hrane i pranje posuđa. Materijal također ne hrđa, pa je pogodan za upotrebu u kuhinji.

Poput sudopera od nehrđajućeg čelika, opcije od bakra dolaze u različitim mjerama. Sudoperi od 14 do 18 nude najbolju trajnost, ali imaju i najviše cijene. Deblji sudoperi nižeg profila često su otporniji na udubljenje, dok su jeftini bakarni sudoperi često tanji i slabijeg kvaliteta, što znači da je vjerovatnije da će imati oštećenja i da će se istrošiti. Neki uključuju cink za poboljšanje čvrstoće, ali potražite onaj koji je najmanje 99 posto čisti bakar.

Mane: S vremenom se prirodno patinira, što je teško izbjeći, zato budite sigurni da vam se sviđa retro izgled ako je bakar vaš izbor. Štaviše, bakar može loše reagovati na kiseline i sredstva za čišćenje.

  1. Sudoperi od kamena

Sudoperi od kamena, bilo u granitu, mramoru ili drugom materijalu, mijenjaju stil vašeg kuhinje,  a sjaj postaje važan ako su integrisani u radnu površinu. Neprimjetni izgled je zapanjujući.

Prednosti: Materijal je izuzetno izdržljiv i nevjerovatno bezvremenski.

Mane: Sudoperi od punog kamena su na vrhu cjenovnog razreda, pa budite spremni potrošiti puno novca za jedan. Pored toga, iako je materijal tvrd, zahtijeva redovno održavanje jer je porozan. Međutim, kada su premazani zaštitnim slojem, ovi sudoperi dobro se drže protiv ogrebotina, mrlja i sličnih oštećenja.

Granit, mramor, škriljevac ili kvarcni sudoper također će biti prilično teški zbog prirodnog kamena. To znači da ćete vjerojatno trebati ojačati svoj ormarić i radne površine za pravilnu instalaciju. Tamnije boje kamena mogu istaknuti ogrebotine ili druga oštećenja više od svjetlijih boja.

  1. Sudoperi od kompozitnog materijala

Ako je kuhinjski sudoper od kamena izvan vašeg raspona cijena, razmislite o kompozitnoj opciji. Ovaj materijal sastoji se od kamene prašine pomiješane sa smolom kako bi stvorio izgled kamena po nižoj cijeni. Pločasti granit i piling kvarc su dva najčešća materijala pomiješana sa smolom. Za razliku od sudopera od prirodnog kamena, koji često imaju raznolik izgled zbog prirodnih uzoraka i pigmentacije, kompozitni sudoperi imaju dosljedan izgled s raznim bojama i stilskim opcijama.

Prednosti: Kompozitni sudoperi otporni su na ogrebotine i mrlje, podnose kiseline u domaćinstvu i ne pokazuju mrlje od vode. Ne morate ih premazivati kao sudopere od prirodnog kamena.

Mane: Kompozitni materijal može puknuti ili se oštetiti ako je izložen ekstremnoj vrućini, poput vruće posude postavljene na površinu

  1. Sudoperi od lijevanog željeza

Sudoperi od lijevanog željeza sa glazurama na bazi stakla bezvremenski su i stare na prave načine. Osnovni materijal je nevjerovatno čvrst, ali hrđa kada je izložen vlazi. Dakle, za upotrebu u sudoperu, lijevano željezo dobiva premaz od porculana. Dodatak stvara glatki, sjajni finiš i često dolazi u raznim bojama kako bi prilagodio izgled vašeg sudopera.

Prednosti: Emajlirani premaz se odupire mrljama i lako se čisti. Osim toga, s vremenom ne blijedi. Također može povećati vrijednost vaše kuće.

Mane: Emajl sudoperi su teški i potrebna im je podrška jačih ormarića. Iako je caklina izdržljiva, također je podložna grebanju, što se obično događa ako u sudoper ispustite nešto teško. Možete dobiti ogrebotine ili oštetiti površinu ako koristite abrazivna ili kisela sredstva za čišćenje. Zagrebite dovoljno duboko i izložit ćete lijevano željezo vanjskim utjecajima i potencijalno prouzrokovati hrđu. Međutim, sudoper možete doraditi DIY kompletom ili unajmiti stručnjaka koji će za vas obaviti restauraciju.