Najzdravija jela iz Azije

Azijska hrana je u cjelini mnogo zdravija od zapadne kuhinje. S nedostatkom mliječnih proizvoda, masti i aditiva, zajedno s fokusom na svježe sastojke, lako je pronaći zdrave opcije na bilo kojem jelovniku nadahnutim Azijom. Pogledamo neka od najzdravijih jela ili namirnica s ovog kontinenta.

Pržena riža s povrćem

Iako nije uzbudljiva karakteristika azijske kuhinje, pržena riža s povrćem sama po sebi može biti zasitni obrok i ne sadrži ništa više od povrća, riže i raznih drugih začina ili umaka, ovisno o regiji. Iako je uglavnom pridružena kao dodatak kineskim jelima, pržena riža također je česta u južnoj Aziji, kao i na Dalekom istoku; budući da je riža glavni izvor ugljikohidrata u Indiji i okolnim zemljama, nije iznenađujuće što i oni imaju ovo jelo. Ako riža i povrće ne zvuče posebno primamljivo, okusi poput sojinog umaka, sezamovog ulja ili masala paste mogu učiniti jelo zanimljivijim.

Vijetnamski Pho

Pho je u osnovi supa s rezancima, sastavljena od čorbe na bazi mesa sa povrćem, začinskim biljem i začinima. Meso je obično nemasna govedina ili piletina, ili je tofu uobičajena vegetarijanska zamjena. Jelo obiluje bjelančevinama, a sadrži malo masnoća, što ga čini izvrsnim izvorom energije, a povrće mu dodaje malo dodatne vrijednosti. Često se u Vijetnamu jede za doručak, što ga čini odličnim obrokom kojim  se započinje dan. Ovisno o restoranu ili području Vijetnama, Pho se može napraviti s različitim sortama ili mješavinama bilja, dajući svakom malo drugačiji okus.

Tajlandski zeleni curry

Iako izvan Tajlanda zeleni curry može biti prilično kremast i bogat, autentična tajlandska verzija ovog popularnog jela je daleko pikantnija i zdravija. Glavni sastojci su protein (često piletina ili riba), povrće, zelena curry pasta (chillis, limunska trava, korijander, između ostalog bilja i začina) i kokosovo mlijeko. Kad se poslužuje s rižom ili rižinim rezancima, jelo može biti zasitno, a da ne treba jesti previše, a nemasno meso ili riba dodaju proteine ​​i energiju. Kokosovo mlijeko dodaje dašak slatkoće bez dodavanja previše masti jelu.

Japanski ili korejski suši

Iako se neke sorte sushija mogu pržiti, većina je zapravo vrlo zdrava. Ključni sastojak sušija je riža, koja može biti smeđa ili bijela, i to ako se isporučuje sa sirovim plodovima mora (iako je mnogo sušija jednostavno riža i povrće). Budući da su morski plodovi sirovi, sve hranjive tvari se čuvaju i ne gube u procesu kuhanja; biljne alternative su također jednako hranljive. Naravno, jake arome poput đumbira, sojinog umaka ili wasabija dodaju malo začina i dodatni ukus.

Pržena riba

U većini azijskih kuhinja riba se priprema na roštilju, što je jedan od najzdravijih načina da se jede. Roštiljem se izbjegava previše masnoće ili tijesta, a proteinu može oduzeti suvišnu masnoću. Uz to, roštiljanje omogućava brzo kuhanje ribe koja zadržava svjež okus. Riba sa roštilja može se poslužiti s rezancima, rižom, u čorbi ili sa jednostavnom salatom, a često je praćena tipičnim okusima, uključujući sojin umak, limunsku travu ili đumbir. Ribe koje su uobičajene u istočnoazijskoj kuhinji uključuju losos, tunjevinu ili brancina.