Ono što zaista volim na dnevnom nivou su ljudi koji mi daju slobodu da im pripremim nešto po svom izboru i taj „Vau faktor“ kad im poslužim piće koje sam pripremio.
Nebojša Đurić, porijeklom je iz Doboja i već 6 godina se bavi ugostiteljstvom. Kako kaže Mixologija i Flair su nešto što ga je uvijek privlačilo. Radi kao barmen u Wine G Baru-u u Doboju, a svoje vještine iznova testira na takmičenjima gdje mu se ukaže prilika.
Za naše čitatelje za početak da ispričate kako ste se počeli baviti ovim poslom, da li je to nešto što ste oduvijek željeli raditi?
„Poslije završene srednje škole, 3 godine sam bio nezaposlen i radio razne poslove kako bih zaradio za džeparac. Jedanog dana sam se vraćao sa puta i u zgradi gdje živim ispred poslovnog prostora vidio ispred crveni tepih i sasvim slučajno ušao da pitam traže li radnika. Počeo sam kao obični konobar, kasnije se javila želja da istražim Spirite i Vina koje moj lokal nudi. Po čemu se razlikuji, zašto su pakovani u različite flaše itd. Mixologija i sama priprema koktela me oduvek privlačila, Flair također koji tek planiram da usavršim. Svoje koktele spremam sa puno pažnje, truda i gledam kako da svaki slijedeći bude još bolji i ukusniji.“
Kako postati dobar barmen?
„Edukacije, seminari, akademije ima jako puno akademija danas: Barology Studio Zagreb,MD Bar Academy Sarajevo, Bartenders710 Beograd, one će vas naučiti o samoj istoriji pića, načinu posluživanja, kombinacijama, tehnikama, a kroz dalji samostalan rad ćete usavršavati i primjenjivati stečeno znanje. Svako danas može napraviti Mojito, bitno je poznavati osnove, a uz to pružiti nešto originalno, ostaviti svoj potpis. Ovo je samo početak, morate ostati uporni i istrajni, i pratiti trendove jer ćete samo tako držati korak u ovom poslu.“
Vaše radno iskustvo, da li je bilo nekih neugodnih situacija?
„Da, ipak to je sastavni dio posla, ali uvijek sagledam stvari iz drugog ugla i kako mogu da narastem iz jedne takve situacije i kako slijedeći put da gost ode zadovoljan. Zadovoljan gost je uvijek najbolja reklama i uvijek će se vratiti po još.“
Ko je Vaša inspiracija?
„Ljudi koji su krenuli kao obični radnici i zaljubljenici u ovaj posao, ljudi poput Dušana Zarića, Filipa Pleteša, Alexandera Shtifanova,Giorgia Tosatoa i naravno mog mentora Denisa Memića. Svako od ovih ljudi je expert svoje vrste Dušan je stvorio imperiju sa Employees Only barovima širom svijeta i svake godine se nalazi na listi 50 Best Bars, Filip Pleteš nevjerovatni hedonista, nevjerovatn expert za uparivanje cigara i viskija do nedavno je bio Brand Advocacy Menager za Brown Forman za jugoistočnu evropu, Alexander Shtifanov je višestruki svjetski prvak u Flair Bartendingu, kada gledat njegove nastupe to stvarno izgleda kao da ste u nekom filmu, Giorgio Tosato je vlasnik Phloxenia Eventsa, luksuzne ketering agencije koja je bazirana u Londonu, Denis Memić je osnivač MD Bar akademije i sudac na mnogobrojnim takmičenjima širom regiona.“
Šta najviše volite u ovom poslu, a šta Vam najteže pada?
„Slobodu kreativnosti i volim to što ugostiteljstvo napreduje iz dana u dan i što uvijek ima nešto novo da se nauči. Ono što zaista volim na dnevnom nivou su ljudi koji mi daju slobodu da im pripremim nešto po svom izboru i taj „Vau faktor“ kad im poslužim piće koje sam pripremio. Jer je to ono što nam imponuje i daje vjetar u leđa. Ono što ne volim u svom poslu je nedostatak ambicije kod mladih ljudi i neinteresovanje za ovu sferu. Svako na ovaj posao gleda kao prolaznu tačku u životu i privremeni posao da zaradi za džeparac. Ne znajući da tako samo troše i vreme i novac poslodavaca i kolega s kojima rade.“
Omiljeni koktel? Da li nam možete ostaviti i recept?
„Omiljeni koktel, Zombie definitivno. Volim Rum a i sam koktel ima zanimljivu istoriju. Naime, davne 1934. poslovan čovjek je ušao u Don the Beachcomer kotel bar i restoran i tražio od barmena da mu spremi nešto da mu pomogne da sa mamurlukom da prebrodi poslovni sastanak koji je bio pred njim. Mušterija se vratila par dana kasnije i pitala barmena „Prijatelju šta si mi servirao, bio sam Zombi tri dana“.
Zombie
30cl Jamajkanskog ruma,40cl Tamnog ruma,20cl Overproof rum(rum sa preko 75% alc),30cl soka od ananasa,20cl sveže ceđene limete, 1 barska kašika Absintha,1 barska kašika Grenadina,15cl Falernuma
Gdje ste trenutno zaposleni? Kako izgleda Vaš jedan radni dan?
„Radim u Wine G Baru u Doboju, bar je prvo počeo kao vinoteka sa idejom da ponudi ljudima domaće i svjetske etikete vina po pristupačnim cijenama. Sada već proširujemo svoju ponudu pića, a planiramo i da otvorimo kuhinju kako bi našim gostima ponudili novo iskustvo uparivanja hrane i vina, hrane i koktela i slično.“
Za kraj da li imate poruku našim čitaocima?
„Odvojite jedan dan u sedmici, ili više ako ste u prilici. Otiđite u prestižan bar u vašem kraju i objasnite konobaru ili barmenu šta volite, neka vas iznenade. Postoji mnogo ukusa, koje niste ni mogli zamisliti da idu jedno s drugim. Probajte možda vam postane i navika.“