Nevjerovatni hoteli koji drže svjetske rekorde

Postoji bezbroj veoma impresivnih hotela širom svijeta, ali samo neki drže rekord.

Guinnessova knjiga rekorda kao koncept nastala je 1955. godine i od tada zapisuje neke veoma bizarne, čak i humoristične svjetske rekorde. Na primjer, Gregory Paul McLaren pod imenom Lucky Diamond Rich ima rekord „najistetoviranije osobe na svijetu“, uz to da tetovaže prekrivaju 100% njegovog tijela. Evo koje rekorde drže hoteli u hotelskoj industriji. 

Najveći hotel

First World Hotel u Maleziji je hotel s 3 zvjezdice koji ima svih 7351 operativnu sobu za goste i 28 spratova. 

Najmanji hotel 

Eh'häusl se vodi kao najmanji hotel u svijetu, nalazi se u Ambergu, Njemačkoj. Širok je samo 2.5m i može pružiti smještaj za samo dvije osobe odjednom.

Najstariji hotel 

Nishiyama Onsen Keiunkan hotel nalazi se u dnu Akaishi planina u Japanu. Napravljen 706 g. n. e., hotel je star 1300 godina. Od početka je koristio vruću vodu iz vrela u blizini. Renoviran je 1997. godine i ima 37 sobe za goste. 

Najviši hotel 

Visok 355.45m JQ Marriott Marquis Hotel u Dubaiju najviši je hotel na svijetu. Ima dva tornja sa 77 sprata. Njihovi liftovi kreću se veoma brzo, do 6m po sekundi, a vanjski omotač zgrade sačinjen je od 60.000 panela stakla. 

Najteži hotel ikada premješten

Izgrađen 10906. godine Fairmount je prilično historičan hotel za stanovnike San Antonija u Teksasu. Kada se trebalo demolirati radi novih prostora, grad je imao drugih planova i odlučio je da će premjestiti cijeli hotel. Potrebno je bilo pomjeriti zgradu koja teži svih 1451 tonu 5 blokova niz ulicu. Koštalo je oko jednog miliona američkih dolara i trajalo ukupno 6 dana. 

Najsjeverniji hotel 

Lociran u Longyearbyenu, Svalbardu, Norveškoj . Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen klasificiran je kao najsjeverniji hotel na svijetu. Nudi fantastične arktičke avanture zbog kojih ćete pamtiti vaše iskustvo. Lociran 1330 km od Sjevernog Pola, gosti mogu vidjeti gigantske glečere i predivni divlji svijet na kojem se nalaze polarni medvjedi, arktičke lisice i irvasi.

Najveći hotelski apartman

Royal Residence apartman u Grand Hills hotelu, u Broumani, smatra se najvećim apartmanom na svijetu. Sama građevina sačinjena je od 7 spratova a ima površinu od 4131 kvadratnih metara čistog luksuza. 

Prvi funkcionalni pješčani hotel

2008 godine Mark Anderson je izgradio prvi hotel od pijeska. Hotel se nalazi na Dorset plaži u Ujedinjenom Kraljevstvu, a bilo je potrebno raditi 7 dana po 14 sati da bi se izgradio.