Nivo kvalitete uveliko zavisi od očekivanja gostiju

Očekivanja gostiju predstavljaju možda i najveći izazov od svih , kada je u pitanju hotelijerstvo. Danas gosti od hotela očekuju više nego što je to bilo u prošlosti. Besplatan WiFi, zabavu i relaksaciju, jedinstveno iskustvo kao i brzu check-in/check-out uslugu.

Praćenje trendova i prilagođavanje je ponekad teško za sve hotele, jer svi sadržaji hotela nisu dostupni svim gostima.

Kako bi ispunili očekivanja gostiju možete pružiti samouslužni portal za goste preko kojeg mogu izvršiti check-in/check-out, pronaći lokaciju Vašeg hotela, zatražiti prijevoz i slično, a najvažnija stvar je to što gost ima na dohvat ruke pregled troškova i cijena na dnevnoj bazi. Potrebno je samo malo ulaganja kako biste bili sigurni da će gosti dobiti najbolje moguće iskustvo u Vašem hotelu.

Osnovna komponenta koja utiče na nivo kvalitete su očekivanja gostiju, koji će osjećati zadovoljstvo samo ukoliko percipirani kvalitet nadmaši njihova očekivanja, ali i osjećati nezadovoljstvo, ako je kvalitet neke usluge ispod očekivanja. Gosti očekuju da dobiju najbolji mogući kvalitet za svoj novac i temeljni standard hotelske usluge je zadovoljan gost, a  osiguravanjem njegovog zadovoljstva postiže se stabilnost prodaje i profita u dužem roku.

Tehnička komponenta je mjerljiva i pod njom se na primjer smatra kvalitet hotelske sobe ili jela koje se služi u hotelskom restoranu. Dobro oblikovanom funkcionalnom komponentom mogu se amortizirati određene tehničke manjkavosti, ali ako kvalitet hotelskog personala nije na očekivanom nivou, ni savršen tehnički kvalitet ne može suspregnuti nezadovoljstvo turističkih potrošača.