Prijavite se na takmičenja i besplatne master classove prvog izdanja Dubrovnik Royal Gourmeta 

Timska i pojedinačna natjecanja kuhara, konobara, barmena, barista, pizzaiola i restorana u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), središnji su dio programa Dubrovnik Royal Gourmeta od 6. do. 10 veljače u Royal Hotels & Resortu. Riječ je o još jednom međunarodnom natjecanju i gastro festivalu kojim ŠKMER, međunarodna udruga sa sjedištem u Splitu, uz Biser mora i Grand Gourmet, objedinjuje promociju ugostiteljskih zanimanja, natjecanja u znanjima i vještinama profesionalaca i ugostiteljskih škola te najavljuje najnovije trendove iz struke.  

Naime, uz natjecanja, održavat će se master classovi renomiranih chefova, barmena, barista i HoReCa stručnjaka, te prezentacije i degustacije posebnih proizvoda kojima se optimizira poslovanje u sezoni, a sve će biti otvoreno za publiku.

„Kako bismo promovirali ugostiteljska zanimanja, približili nove trendove i pobudili inspiraciju za pripremu nove turističke sezone profesionalcima s područja Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, pokrenuli smo s našim partnerima ovaj festival. ŠKMER gotovo 20 organizira međunarodno prepoznate manifestacije,  a namjera je Dubrovnik u zimskim mjesecima kroz četiri dana predstaviti kao epicentar izvrsnosti te omogućiti natjecanje i stjecanje novih znanja i vještina u turistički atraktivnoj destinaciji u susret predstojećoj turističkoj sezoni. Edukacije su namijenjene chefovima, konobarima, barmenima, baristima, voditeljima restorana, F&B managerima, strukovnim nastavnicima, učenicima, pa svim i drugim zainteresiranim profesionalcima.“ – najavila je Alma Harašić Bremec, organizatorica prvog Dubrovnik Royal Gourmeta.

Festival se održava uz potporu Turističke zajednica Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, Royal Hotels & Resort Dubrovnik i Hrvatske gospodarske komore. Pruža jedinstvenu mogućnost ugostiteljskim objektima da se predstave na natjecanjima svojih djelatnika, a ujedno daje priliku za istraživanje, razmjenjivanje znanja s kolegama te upoznavanje s novitetima. 

 “Individualna natjecanja profesionalaca omogućavaju prezentacije osobnosti, vještina i kvalitete kuhara, konobara, barista i pizzaiola, barmena, a nastupi dvočlanih timova ugostiteljskih objekata u kategoriji Chefs table, gdje kuhari i konobari se natječu u pripremi i posluživanju jela gostima koji su i ocjenjivači, izravna su prezentacija konoba, restorana i hotela u kojima rade. Glavni cilj projekta je promocija, edukacija i usavršavanje ugostiteljskih djelatnika, njihovih znanja i vještina te unaprjeđivanje struke i njezino približavanje budućim naraštajima“ – dodala je Harašić Bremec.

Kuhari se natječu u pet kategorija; pripremi glavnog jela (piletina, riba, vegansko), rižota i deserta, a tu je zasebna kategorija natjecanja za pizzaiole. Konobari će se okušati u dvjema kategorijama; Priprema i posluživanje tartara uz sljubljivanje i posluživanje vina te Prepoznavanje 10 alkoholnih pića po mirisu i slaganju osam oblika od platnenih ubrusa.

U kategoriji Chefs Table dvočlani timovi  kuhara i konobara međunarodnom ocjenjivačkom sudu će se predstaviti pripremom jela i posluživanjem gostiju, a barmeni u kategoriji priprema long drinka. Baristi imaju priliku natjecati se u latte artu i pripremi alkoholnih koktela na bazi kave.


Kao posebnost valja izdvojiti master classove na temu u svijetu sve popularnijih bezalkoholnih barskih mješavina  te Vegan & low ABV – nisko alkoholnih koktela. Vodi ih Marijan Maksan, jedan od glavnih pokretača domaće craft barmenske scene. 

Iz Austrije s edukacijom o Michelin stars jelima stiže renomirani chef Gottfried Bachler, a iz Albanije kuharski virtuoz Sokol Prenga, jedan od vodećih chefova svoje zemlje, promotor tamošnje nacionalne gastronomije te poznato televizijsko lice. Prenga će pokazati pripremu veganskih jela po uzusima visoke gastronomije. 

Prva TV zvijezda ovih prostora, Stevo Karapandža, održat će majstorsku radionicu o rezanju pršuta i prenijeti, između ostalog, svoja iskustva i znanja o posluživanju, karakteristikama i odabiru ove namirnice za hotelske sustave koje je vodio, kao i obiteljske restorane. Neće izostati ni edukacije o sljubljivanju vina i restoranskih slastica, specijali o craft ginovima koje će voditi u svijetu nagrađivani tim vrgorske Poetice. Tu je i master class „The perfect cocktail – Stvaranje balansiranog koktela kroz četiri elementa“ Darija Grabarića, jednog od vodećih hrvatskih stručnjaka za destilate s licencom londonskog prestižnog Wine and Spirit Education Trusta. „Smoothie akademiju“, pak, vodi renomirana Dragana Olujić, specijalistica je za sportsku medicinu i prehranu sportaša, koja je od 2017. godine službena nutricionistica HNK Hajduk Split.

Pored navedenog, održat će se radionice o nizu proizvoda za sezonu; modernim restoranskim desertima, začinskim mješavinama bez štetnih dodataka, premium vrhnjima za kuhanje, pripremi ribe i „ready to cook“ morskih proizvodima, kao i o smrznutim slasticama visoke kvalitete za optimiziranje rada u profesionalnim kuhinjama.

Detaljnije informacije o prijavama, smještaju i natjecateljskim kategorijama su na linku https://skmer.hr/dubrovnik-royal-gourmet/.

Prijave za master classove, edukacije i prezentacije (broj mjesta je ograničen):
info@skmer.hr / na +385 99 319 89 61

PROGRAM DUBROVNIK ROYAL GOURMET

UTORAK, 6.2.2024.

15:00  Registracija natjecatelja & Sastanak stručnih žirija

SRIJEDA, 7.2,2024.

09:30 Otvaranje Dubrovnik Royal Gourmeta

10:00 – 17:00 Festival gastronomije s predstavljanjima HORECA izlagača

11:00 – 18:00 Natjecanje: natjecanje konobara i Chef’s table

Master classovi / radionice / edukacije
10:30 Edukacija: Bezalkoholni kokteli, Marijan Maksan

11:30 Master class: Kokteli s niskim udjelom alkohola, Marijan Maksan

13:00 Tehnike i trendovi u pripremi ribe, Željko Neven Bremec i Sokol Prenga, powered by Centaurus

14:00 Prezentacijska radionica: DISA  gourmet Sourdough kruhovi i focaccia uz  kulen i pancetu, sljubljeno s vinom

15:00  Master class: Čokolada, Ivana Bradarić

16:00  Akademija rezanja dalmatinskog pršuta, Stevo Karapandža

17:00  Master class: Sljubljivanje pršuta i vina, Stevo Karapandža & Damir Zrno

19:00 Proglašenje pobjednika & Medal ceremony

ČETVRTAK, 8.2.2024.

10:00 – 18:00 Natjecanje chefova, Chef’s table, pizza majstora i barista

10:00 – 17:00 Festival gastronomije s predstavljanjima HORECA izlagača

Master classovi / radionice / edukacije

10:00 Master class: Priprema i plating jela s 3 zvjezdice, Gottfried Bachler

12:00 Master class: Veganska jela u vrhunskoj gastronomiji, Sokol Prenga

13:00 Prezentacijska radionica: DISA  suhe kobasice i tvrdi sirevi sljubljeni s vinom

14:00 Master class: Moderni restoranski deserti, Ivana Bradarić, powered by QimiQ

15:30 Master Class: Sljubljivanje slastica i desertnih vina, Ivana Bradarić i Damir Zrno

17:00 Master Class: The perfect cocktail – Stvaranje balansiranog koktela kroz četiri elementa, Dario Grabarić

19:00 – Proglašenje pobjednika & Medal ceremony

Poetica story telling & Party 

PETAK, 9.2.2024.

10:00 – 17:00 Festival gastronomije s predstavljanjima HORECA izlagača

10:00 – 18:00 Natjecanje chefova, Chef’s table i barmena

Master classovi / radionice / edukacije
10:00 Master class: Latte Art, Tomislav Stančić IKS

11:30 Smoothie akademija, Dragana Olujić & Marin Vučković

13:00 Master class: Suhe marinade, Željko Neven Bremec & Petar Vlak, powered by Kotanyi 

14:00 Prezentacijska radionica: DellaNonna monoporcije sljubljene s vinom powered by DISA

15:30 Master class: New Wine trends & Slow wine coalition, Ingrid Bachler

17:00 Inspiracija:  Izrada dalmatinskog craft gina, Jelena Majić Nosić, powered by Poetica

19:00 Proglašenje pobjednika & Medal ceremony

SUBOTA, 10.2.2024.

Razgledavanje Dubrovnika & Gastro šetnja