Razgovarali smo sa Denisom Memićem – istaknutim članom barmenske zajednice

Denis Memić – veliki sam zaljubljenik u različita pića, hedonista i gurman

Beskonačan je svijet kreiranja, mašte i ličnog pečata. Klasike trebamo poštovati, ali varijacije i nove stvari su svakako ono na čemu trebamo raditi. 

Denis Memić, nudi razne edukacije, koje svima mogu biti na neki način odskočna daska u njihovoj karijeri. 

Denis Memić je grafički inženjer po struci, no svoju kreativnost, vrijeme i ljubav posvetio je bar kulturi i obukama, ili jednostavnije rečeno bar industriji. Jedan je od istaknutih članova barmenske zajednice u Bosni i Hercegovini, a svojim radom došao je i do pozicije sudije na mnogim regionalnim takmičenjima.

Intervju: Denis Memić, founder & CEO u MD bar solutions

Za naše čitatelje za početak da ispričate kako ste se počeli baviti ovim poslom, da li je to nešto što ste oduvijek željeli raditi?

Nekada tačno nisam siguran kojim se to tačno poslom bavim. Ono što je bitno je da sve nekako počinje i završava sa beverage industrijom i F&B sektorom. Prvi doticaj sa poslom kojim se danas bavim počeo je kao potreba za dodatni srednjoškolski džeparac. Od tada pa do danas konstantno učim, edukujem se i pokušavam biti dobar u onome što radim. Imam veliku sreću da volim ono što radim i da od toga živim. Da li sam dobar ili jako dobar ostavljam drugima da kažu, a ja nekako pokušavam svakoga dana biti bolji od Denisa koji je bio jučer i ta neprestana trka, volja želja i kompetitivnost traje i danas. 

Sa iskustvom i godinama shvatio sam da je razmjena iskustva, pomoć pri realizaciji nečijeg sna kroz savjetovanja i project management, edukacije, škole, akademije, sudijski angažman, ambasadorske pozicije i sve ono čime našu malu i skromnu zemlju mogu staviti na mapu ugostiteljstva u regiji pa nekada i šire ono što će možda biti i ostati moj životni zadatak i na kraju, iskreno se nadam, legacy.

Početna tačka svega što trenutno radim je nekako MD bar akademija koja okuplja veliki broj talentiranih akademaca koji nakon završene edukacije postaju dio MD tima koji je uključen u  projekte koji daju priliku da stečeno znanje prenesu u praksu, te im svim svojim resursima i poznanstvima stojimo na raspolaganju za dalje usavršavanje. Sa ponosom mogu reći da u CV – u sada već velikih ugostiteljskih faca možete naći ime MD akademije gdje se naša saradnja ne završava, već svoja iskustva ponovo imaju priliku prenijeti na mlađe kolege. Tu dolazimo do pojma MD porodice koji polako preuzima primat među hashtagovima ispod zajedničkih uspjeha.

Koliko je trebalo vremena da naučite pravila i da postanete to što jeste?

Moji akademci i ljudi s kojima imam zadovoljstvo raditi će znati da je jedna od prvih lekcija ta da pravila ne postoje. Da su pravila diktirana potrebama i prilagodljiva istim. Navike potrošača i svijet se svakog dana mjenjaju i mi moramo biti ti koji ravnomjerno učestvujemo u  kreiranju istih i biti glas regije, bez da slijepo pratimo napisanu riječ na papiru. Beskonačan je svijet kreiranja, mašte i ličnog pečata. Klasike trebamo poštovati, ali varijacije i nove stvari su svakako ono na čemu trebamo raditi. 

Koliko često Vi pijete koktele i koji najradije birate?

Veliki sam zaljubljenik u različita pića, hedonista i gurman. Ako se vratimo osnovnoj definiciji koktela koja kaže da je koktel miks dva i vise pića, svi mi pijemo koktele svakodnevno a da im i ne dodijelimo to ime. Uživam u klasicima, jednostavnosti, minimalizmu koji opet proizilazi iz velikog iskustva širokog spektra koji je došao do tog stupnja da vam onako jednostavno posluže piće i ispričavaju vam priču, provedu kroz avanturu iskustva a sve ostane u minimalističkom pristupu jasno gađajući vaše omiljene note koje su saznali mahom od Vas prije toga.

Možete li podijeliti recept Vašeg omiljenog koktela?

Neka to ovoga puta bude Negroni kao predstavnik svega gore navedenog u razgovoru. 

Savršeni omjer Gina, Camparia i Vermoutha.

Gin 3cl

Campari 3cl

Vermouth 3cl

Orange peel

Koliko je receptura ovoga koktela jednostavno toliko njegova balansiranost zavisi od količine leda, veličine pomenutoga, vremena mješanja, sjedinjavanja alkohola, a da pri tome ne razvodnimo piće. Jednostavni touch barmena, redoslijed sipanja i pripravke, korištenje barske opreme i sl. 

Šta najviše volite u ovom poslu, a šta Vam najteže pada?

Razmjena iskustava, neprestano istraživanje i rad sa ljudima. Vidjeti nekoga da dijeli ljubav i pogled na posao. Nekako Vam se čini da ste svijetu dali malo boje i učinili ga ljepšim. 

Najteže mi pada pasivnost mladih ljudi, manjak ambicije, samopouzdanja, nezainteresovanost za napredak. To je još jedna od misija akademije na kojoj svakodnevno radimo i uz naše partnere pokušavamo promijeniti sve navedeno i biti tu kao vjetar u leđa mlađim generacijama koji će jednog dana biti na istom putu sa nama i pomoći nam da zajedno radimo da toga bude sve manje.

Za kraj imate li poruku za naše čitaoce?

Poruka je jednostavna iako pomalo zvuči kao floskula. Sanjajte, radite ono što volite i sa osmjehom idite kroz svaki naredni dan. Budite bolja verzija sebe i vodite utrku sa samim sobom. Stalna edukacija i napredovanje. Nemojte se bojati da posegnete do korijena i samog početka onoga što radite kako biste razumjeli sve ovo danas. Budite vladari svoga posla. I kao što to često kažem svojim kolegama Igrajte se, nikada nemojte prestati da se igrate. 

Hvala Vam na ugodnom razgovoru i nadam se da ćemo se češće sretati i razgovarati. 

Cheers!