Renada Sladović je po zanimanju univ.bacc.oec., radi kao voditelj financija, ali anti-stres pronalazi u kuhinji gdje se ujedno i odmara nakon napornog radnog dana. Voli pripremati tradicionalna bosanska jela, a inspiracija su joj oni za koje priprema hranu. Više o Renati pročitajte u nastavku.
Za HuBiH – Renada Sladović
Renata, prije svega recite nam više o sebi?
Moje ime je Renata Sladović. Imam 47 godina, rođena sam u Sarajevu u kojem sam živjela do svoje 17. godine. Sarajevsku adresu sam zamijenila Zagrebačkom. Po zanimanju sam univ.bacc.oec. zaposlena sam, radim kao voditelj financija i imam dosta odgovoran i stresan posao pa mi je kuhinja anti stres terapija i odmor od napornog radnog dana.
Prije 3 godine sam otvorila profil na Instagramu sa željom da nađem neku inspiraciju za kuhanje i tako sam i ja počela dijeliti svoje recepte. Tu se pojavila i ljubav prema fotografiji. Svaki slobodan trenutak provodim sa obitelji, imam sina od 19 godina i 20 godina sam u sretnom braku. Uz kuhanje volim i putovanja.
Kada i kako se javila ljubav prema kuhanju?
Moja ljubav prema kuhanju se javila davno. Sa 16 godina sam počela pomalo kuhati, ali isključivo slana jela. Sestra i ja smo se podijelile u kuhinji ona je bila zadužena za kolače, a ja za slana jela.
Intenzivno sam počela kuhati kada sam se udala. Imala sam sreću da moji dečki nisu izbirljivi i da vole sve jesti i isprobavati nova jela. Volim pripremati tradicionalna bosanska jela.
Gdje nalazite svakodnevnu inspiraciju?
Inspiracija su mi ljudi za koje pripremam hranu. Jednom davno mi je jedna starija gospođa rekla da radim najljepšu stvar za sebe i obitelj jer hranom okupljam i povezujem obitelj.
Koja jela najčešće pravite?
Kuham sve, od jednostavnih brzih jela do tradicionalnih i modernih.
Volim isprobavati različite kuhinje, moram priznati da me više privlače slana jela i dizana tijesta. Trudim se kuhati zdravo i koristiti sezonske namirnice.
Šta je za Vas najvažnije kada kuhate?
Strpljenje i ljubav prema onome što radim. Volim kuhati za prijatelje, volim kada dobijem pozitivne reakcije na ono što radim. Najvažnije od svega mi je da su moji ukućani sretni i zadovoljni sa onim što pripremim, nekada bude i neuspjelih pokušaja, ali i oni budu dobro prihvaćeni pa se zajedno zezamo i smijemo na moj račun.
Da li Vi imate omiljenu slasticu?
Ne mogu baš posebno izdvojiti neku slasticu, volim kolače sa voćem i takve najčešće i radim. Koristim zamjenu za šećer i ne volim jako slatke kolače. Često radim kolače sa jabukama pa nekada dobijem i kritiku od sina da bi on pojeo i neki kolač sa čokoladom.
Začin ili dodatak koji jednostavno morate dodati u gotovo sva jela?
Kada se radi o slanim jelima od začina volim ružmarin, različite vrste papra i chilli, ali u umjerenim količinama.
Kada se radi o slasticama to je vanilija, u dosta slastica stavljam pastu od vanilije.
Imate li neku poruku za naše čitaoce?
Radite ono što volite i što vas čini sretne. Budite svoji i uvijek vjerujte u sebe. Nikada nije kasno za ostvariti svoje snove, ako nešto zaista želiš trudi se da to i ostvariš.