Naš tim želi da svaki gost osjeti toplinu, pažnju i posvećenost u svakom detalju od odabira namirnica, preko kreacije jela, do atmosfere u restoranu. Vjerujemo da će Tomasi postati mjesto susreta i stvaranja posebnih uspomena.
Intervju: Elva Halilović
U Sarajevu je otvoren restoran Tomasi, novo mjesto koje spaja sofisticiranu gastronomiju i toplinu domaće kuhinje. Smješten u modernom prostoru u naselju Stup, Tomasi od prvog dana privlači pažnju svojom filozofijom – hrana nije samo obrok, već iskustvo koje budi emocije i stvara uspomene.
Iza ovog projekta stoje iskusni i prepoznatljivi chefovi – Gianluca Tomasi, čije je ime sinonim za italijansku kulinarsku tradiciju i međunarodna iskustva, te Nihad Mameledžija, jedan od pionira moderne bh. gastronomije. Njihov zajednički rad pretočen je u meni koji ujedinjuje autentične domaće namirnice s tehnikama i elegancijom italijanske kuhinje. Tim je dodatno osnažen energijom Elve Halilović, mlade kulinarke poznate iz MasterChefa Hrvatska, koja svojom kreativnošću i strašću daje poseban pečat desertima i cjelokupnom identitetu restorana.
Već na svečanom otvaranju, kroz posebno kreirani meni od pet slijedova, jasno je pokazano da Tomasi donosi novi standard na sarajevsku gastro scenu. Koncept se ne zaustavlja samo na pažljivo osmišljenim jelima – ideja je da svaki mjesec goste dočekaju tematske večere inspirisane sezonskim namirnicama, koje će uvijek ponuditi nešto drugačije i uzbudljivo.
Kulinarska filozofija: Italija susreće domaće namirnice
Filozofija kuhanja u Tomasi restoranu temelji se na spoju italijanske tradicije i bogatstva domaćih sastojaka. Svaki tanjir nosi autentičnost, ali i osjećaj pripadnosti. Od pažljivo pripremljenih pasta s gljivama i tartufima, preko toplih jela od bundeve, do deserata sa sezonskim voćem – svaki zalogaj priča svoju priču, upotpunjen selekcijom domaćih i internacionalnih vina, s posebnom pažnjom na hercegovačke proizvođače.
Jesen na tanjiru
Jesen u Tomasi restoranu inspiracija je za jelovnik. Tikve, kesteni, kruške, smokve i gljive nalaze svoje mjesto na tanjiru, a redovne tematske večere omogućuju gostima da otkrivaju nove kombinacije i uživaju u poznatim sezonskim okusima.
Gastro scena BiH kroz perspektivu Tomasi tima
Sarajevo i Bosna i Hercegovina polako podižu standard gastro scene. Tomasi želi biti primjer restorana koji spaja vrhunsku kvalitetu i pristupačnost kroz toplinu i gostoprimstvo. Gosti sve više pokazuju radoznalost za nove interpretacije tradicionalnih jela – ključ je u balansu, gdje poznato ostaje prepoznatljivo, ali kroz inovativnu prezentaciju postaje svježe i zanimljivo.
Vino kao neraskidivi dio iskustva
Vino je sastavni dio filozofije Tomasi tima. Vinska karta donosi selekciju domaćih i internacionalnih vina, a posebnu pažnju posvećuju hercegovačkim vinarijama. Saradnja s domaćim proizvođačima omogućava da svaka kombinacija vina i jela upotpuni sezonske specijalitete, posebno u jesenjem periodu.
Iza ovog projekta stoje iskusni i prepoznatljivi chefovi – Gianluca Tomasi, čije je ime sinonim za italijansku kulinarsku tradiciju i međunarodna iskustva, te Nihad Mameledžija, jedan od pionira moderne bh. gastronomije.
Pogled u budućnost
Planovi restorana Tomasi vezani su za konstantno unapređenje iskustva gostiju. Da li će Sarajevo kroz projekte poput ovog dobiti prvi restoran s Michelinovom zvjezdicom, pokazat će vrijeme, ali Tim Tomasi sigurno nastavlja pružati vrhunsku gastronomiju i nezaboravne trenutke.
Kako kažu iz tima: “Naš tim želi da svaki gost osjeti toplinu, pažnju i posvećenost u svakom detalju – od odabira namirnica, preko kreacije jela, do atmosfere u restoranu. Vjerujemo da će Tomasi postati mjesto susreta i stvaranja posebnih uspomena.” Tomasi je mjesto gdje se hrana voli i slavi – svaki zalogaj ima svoju priču.
Džemala Bijedića 279H, treći sprat
www.tomasi.ba