Ruskinja Elena Shket u Bosni i Hercegovini pravi zdrave poslastice

Prirodna i zanimljiva priča o čokoladama i slatkišima bez bijelog šećera.

Intervju: Elena Shket

Ruskinju Elenu Shket život je doveo u Bosnu i Hercegovinu i na svom instagram profilu dijeli recepte o zdravim slasticama. Chocology nudi samo visokokvalitetne proizvode i jako pažljivo bira svoje dobavljače. Za časopis HUBiH piše o ideji za Chocology, o svom početku, te o tome koliko su zdrave slastice, o Chocology, kao i zdraviji način prehrane, mogao postati konkurencija postojećim, klasičnim slastičarnicama?

HUBiH: Poštovana Elena, prije svega, drago nam je što pišete za časopis HUBiH. Možete li naše čitaoce upoznati sa Chocology.ba?

ELENA: Hvala Vama na interesovanju i pozivu u Vaš časopis.

Chocology.ba je ručna proizvodnja vrhunskih vegan čokolada i poslastica bez bijelog šećera. Umjesto bijelog šećera se koriste zdraviji zadlađivači sa nižim glikimijskim indektom (agavin sirup, ksilitol, kokosov šećer), a postoje i čokolade od rogača koje ne sadrže nikakvih zaslađivača. Mliječne proizvode se također ne koriste u proizvodnji, a umjesto njih se stavljaju biljne proteine, kokosovo brašno i puteri od orašastih plodova.

HUBiH: Kako je izgledao cijeli tok priče od početka do danas?

ELENA: Krenulo je od mojih ličnih odluka u promjeni ishrane, odnosno odlučila sam da više ne konzumiram bijeli šećer, a i ostale zaslađivače svedem na minimum. I kako sam vise pažnje obraćala na police sa zdravom hranom, primjetila sam da u prodavnicama postoji nedostatak zdravih slatkiša, slatkiša koje bi se uklapali u moj novi odnos sa poslasticama. Tada je nastala ideja stvaranja svojih poslastica. Prilikom edukaciji u ruskoj školi čokolaterije osim poslastica sa alternativnim zaslađivačima saznala sam puno i o kakao zrnima, o tome da postoje različite klase kakaa  sa svojim profilima arome, ukusa, koja poput kafe ili vina se razlikuju od mjesta i uslova uzgajanja, a ono što se koriste u masovnoj proizvodnje je daleko od prave, ukusne čokolade. Zbog toga u svojoj proizvodnji koristim samo vrhunske kakao sirovine porijeklom iz Venezuele i Ekvadora.

HUBiH: Da li ste pohađali kurs čokolaterije? Koliko je to bilo uspješno za Vaš rad?

ELENA: Završila sam školu čokolaterije u Rusiji koja je u suštini i bila početak mog rada u oblasti poslastica i stvaranja čokolada

HUBiH: Možete li podijeliti sa nama recept svojih slastica?

ELENA: Mogu podijeliti jedan recept koji često spremam, jer je jako jednostavan, ukusan i sastoji samo od 4 sastojka.

Potrebno vam je:

  • 70 g kakao maslaca,
  • 5 kašika rogača,
  • 4 kasike kikiriki putera (bez dodataka).

Postupak je jako jednostavan. Otopite kakao maslac, dodajte kikiriki puter, rogač u prahu i sve dobro promiješajte so jednake smjese. Izlijte smjesu u manji silikonski kalupe, dodajte odozgo suho voće, ekspandirane žitarice, kokosov čips, sve što volite i stavite u frižider na 30-40 min da se stegne. Brz, ukusan i zdrav desert je gotov!

HUBiH: Da li je bilo teško izbaciti bijeli šećer i preći na zdraviju ishranu?

ELENA: Stvarno nije bilo teško! Kada sam saznala o tome gdje sve se sakriva šećer, i koliko ga unosim dnevno, i koliko je štetan za zdravlje, brzo sam se odlučila da ga izbacim. To se desilo prije 6 godina i u to vrijeme jedino sto je bilo teško naći u prodavnicima poslasticu odgovarajućeg sastava a i kvaliteta. Tada sam u suštini prvi put i pomislila na stvaranje svoje proizvodnje zdravih slatkiša.

HUBiH: Koliko je uspješan Chocology.ba u Bosni i Hercegovini? Da li su potrošači svjesni važnosti zdrave ishrane?

ELENA: Itekako! Jako mi je drago da ljudi toliko paze na svoju ishranu i svjesno biraju slatkiše za svoje potrebe: zbog poteškoća sa zdravljem (dijabetes i intolerancije na laktozu), zbog svoje filozofije ishrane (vegan) a i zbog ljubavi prema sebi i bližim. Jer Chocology nudi samo visokokvalitetne proizvode i jako pažljivo bira svoje dobavljače.

HUBiH: Koja je Vaša omiljena kombinacija čokolade sa voćem i žitaricama?

ELENA: Jako volim klasičnu tamnu čokoladu bez dodataka, jer kakao zrna, koja se koriste u proizvodnji Chocology imaju posve drugačiji ukus i arome od industrijske čokolade. U pitanju su kakao zrna “Fino de aroma”, koja čine samo 8% svjetske proizvodnje kakaa. Takođe mi se sviđa čokolada sa jagodom, koja dopunjava ukus kakao zrna.

HUBiH: Kako kupci mogu naručiti Vaše slastice?

ELENA: Na sadašnji dan sva saradnja sa kupcima se vrši na Instagram profilu Chocology.ba. Ali nadam se da u skorije vrijeme ću imati svoju malu prodavnicu, gdje ću moći lično sreti svoje kupce.

HUBiH: Mislite li da bi Chocology, kao i zdraviji način prehrane, mogao postati konkurencija postojećim, klasičnim slastičarnicama?

ELENA: Ubjeđena sam, da uskoro zdravije varijante poslastica za kupaca će biti veći prioritet. Moja misija sa poboljšavam svijest ljudi, pogotovo djeci o zdravim poslasticama i naravno nadam se da Chocology će porasti i postaće veliki brend.

HUBiH: Imate li neku poruku za naše čitaoce?

ELENA:  Samo da kažem da je život jako kratak da ga trošite na nezdrave i neukusne poslastice. Volite sebe, jedite zdravo!