Saudin Kahrica: Praktični rad u kuhinji oblikuje buduće profesionalce

Teorijsko znanje daje osnovu, ali kroz praktičan rad mladi kuhari uče preciznost, tehniku, kreativnost i brzinu neophodnu u stvarnom radu.

Intervju: Saudin Kahrica, Dipl. edukator za kulinarstvo i slastičarstvo

U svijetu kulinarstva, gdje se ukusi, mirisi i estetika hrane spajaju u jedinstveno iskustvo, ime Saudina Kahricе izdvaja se kao primjer posvećenosti i strasti. Diplomirani edukator za ugostiteljstvo, slastičarstvo i kulinarstvo, Kahrica je svoju ljubav prema kuhinji i slatkim delicijama pretvorio u profesiju, istovremeno se posvećujući praktičnom radu i edukaciji novih generacija kuhara i slastičara. Njegovo višegodišnje iskustvo, televizijski nastupi i aktivno dijeljenje znanja učinili su ga prepoznatljivim stručnjakom, ali i inspiracijom mnogima koji tek otkrivaju svijet gastronomije.

U razgovoru sa Saudinom Kahricom odmah postaje jasno da je kulinarstvo za njega mnogo više od posla – to je način života, strast koju je godinama njegovao i pretvorio u profesiju. Njegov put u gastronomiji počeo je iz radoznalosti i ljubavi prema ukusu i estetici hrane, a danas se iza njega krije bogato iskustvo i impresivan radni opus.

„Oduvijek sam znao da je kuhinja prostor u kojem mogu izraziti sebe,“ kaže Kahrica. Upravo ta želja odvela ga je do zvanja diplomiranog edukatora, što mu je otvorilo vrata ne samo ka profesionalnom kuhanju, nego i ka prenošenju znanja na mlade generacije kuhara i slastičara.

Tokom svoje karijere imao je priliku učestvovati u brojnim projektima i televizijskim emisijama, kroz koje je javnosti približio svoje kreativne recepte i kulinarske tehnike. „Televizija je bila prilika da pokažem da kuhanje može biti inspiracija, a ne samo obaveza. Želio sam ljudima približiti standarde kulinarstva i pokazati da u kuhinji ima prostora i za maštu i za profesionalizam.“

Ono što ga, međutim, najviše ispunjava jeste rad s mladima. Njegova predanost edukaciji jasno se ogleda u želji da inspiriše nove generacije kulinara. „Mladi donose novu energiju, a moja uloga je da ih usmjerim i da im pokažem da je moguće spojiti kreativnost sa visokim standardima.“

Danas, kada se osvrne na svoj put, Saudin kaže da najveću vrijednost svog rada vidi u tome što njegovi recepti i pristup inspirišu druge. Njegova posvećenost kvalitetu, estetici i prezentaciji hrane učinila ga je prepoznatljivim stručnjakom, ali i sagovornikom koji ističe važnost stalnog učenja i dijeljenja znanja.

„Ako u kuhinji ne ostavite dio sebe, to se osjeti na tanjiru,“ zaključuje Kahrica, porukom koja najbolje opisuje njegovu filozofiju – da hrana nije samo obrok, već iskustvo koje stvara emocije i ostavlja trag.