Savjeti Igora Nuždića – Kako postati dobar barista i barmen ”Osmijeh i samo osmijeh, jer on je besplatan”

Na pitanje šta najviše voli crtati na pjeni od kafe, kazao je kako su to labudovi i morski konjići, dodajući kako bi svaki barista trebao znati nacrtati srce, tulip, rossetu i labuda.

Biografija: Igor Nuždić, porijeklom iz Laktaša, sa adresom stanovanja u Posušju, već šest godina je poznat javnosti kao barista. Ugostiteljstvom se bavi 16 godina. Naime, Igor potiče iz ugostiteljske porodice. Otac mu je bio profesionalni kuhar, pa je još od malih nogu provodio vrijeme s njim u kuhinji i u porodičnom restoranu. Tu se i rodila ljubav prema spravljanju raznih napitaka i jela. Zaposlen je u distributerskoj firmi Binvest d.o.o. kao brand ambasador i instruktor za bariste i barmene na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Prvo je počeo da radi kao konobar, a nakon nekoliko godina je upisao bartender akademiju Shakers u Banjoj Luci, gdje radi kao instruktor mladim barenima. Radio je kao barmen i u Crnoj Gori, te u Srbiji i Hrvatskoj, te je prvak je latte art-u u BiH.

Barista je osoba koja priprema i također, općenito, poslužuje piće na bazi kafe. Iako se pojam “barista” tehnički odnosi na nekoga ko je stručno osposobljen za pripremu espressa, može se također koristiti za opisivanje svakoga ko ima visoku nivo vještine u izradi espresso napitaka i espresso pića (poput lattes i cappuccina).

Pored vještine ručnog pripremanja espressa i espresso pića, bariste su poznate po specijalizacijama kao što su latte umjetnost, pečenje kafe, dubinsko poznavanje kafe ili kafa s hladnom tekućinom. Vjerojatno ste navikli vidjeti lišće ili srca na vrhu svoga mlijeka i kafe za espresso. To zahtijeva ulijevanje mlijeka na takav način da se, kako se diže na površinu, oblikuje određeni dizajn.

Posao koji voli

Igor je u razgovoru za naš časopis otkrio kako se počeo baviti ovim poslom prije šest godina, kada je na društvenim mrežama počeo pratiti radove poznatih barista, pa se i sam odlučio oprobati u ovom poslu.

”Na početku nije bilo lako, jer nisam imao nikoga da mi objasni i ukaze na greške, ali vremenom gledajući i prateći bariste, uspio sam uvježbati vještinu crtanja na kafi. Posao bariste je da izbaci tehnički ispravno napravljen napitak od espreso kafe u što kraćem vremenskom periodu, te da pazi na higijenu i ispravnost opreme sa kojom radi”, kazao je Igor, ističući da ukoliko želite postati barista, potrebno je prvo da volite svoj posao.

”Posao bariste nije nimalo jednostavan, te zahtjeva dosta živaca i agilnosti jer se u većini dobrih barova ispijaju velike količine kafe te je bitno da imate iskustvo i rutinu da bi izbacili sve narudžbe u kratkom vremenskom periodu. Da bi neko postao barista morao bi da zna i održavati opremu sa kojom radi, jer ako se ne razumijete u opremu u trenu vam nagla promjena vremena može poremetiti rad iste zbog kafe na koju veoma utječu vremenske prilike”, istakao je Igor.

Crteži

Na pitanje šta najviše voli crtati na pjeni od kafe, kazao je kako su to labudovi i morski konjići, dodajući kako bi svaki barista trebao znati nacrtati srce, tulip, rossetu i labuda.

”Gosti najviše vole kada ih iznenadite crtežom a svaki je na svoj način lijep. Većinom se iznenade i pogledaju prema šanku u znak zahvale za isti”, naveo je Igor.

Tehnika crtanja

Igor je tehniku naučio gledajući bariste na internetu, te primjenjući istu na poslu.

”Trebalo je dosta vremena, ali se isplatilo”, kazao je.

Naime, prema njegovim riječima, estetika je veoma bitna.

”Crtež bi trebao biti i simetričan te centriran na sredinu šoljice, a bitni su i kontrasti na samom crtežu, te da je slika što jasnija i čistija. Većinom se crta 5-6 istih motiva, ali ako je neko posebno takmičenje, morate da improvizujete i probate osmisliti nešto novo što do tada nije viđeno”, rekao je.

Kako svako od nas ima uzora, tako i u ovom poslu oni koji počinju traže svoga uzora i prate njegov rad, kako bi te tehnike mogli primijeniti kod sebe. A Igorov uzor je Saša Šestić, barista rodom iz Banje Luke koji je bio prvak svijeta na barista takmičenju.

Kokteli

Kokteli su Igorovo glavno zanimanje i radi kao barmen već 10 godina. Kako smo i spomenuli, bartender akademiju je završio u Banja Luci, a u kojoj radi kao instruktor za mlade barmene.

”Moj omiljeni koktel je Tom Colins, varijacija sa okusom zove koji je i veoma popularan na mjestima na kojima radim. Svaki koktel ima svoju priču i historiju. Ako imate priliku da sjedite za barom uz jednog školovanog barmena, on će vam je ispričati dok vam sipa sastojke i objašnjava tehniku pravljena”, kazao je Igor.

Gin spritz-evi su mu omiljeni, jer su osvježavajući i pitki, te su veoma jednostavni za pravljenje, čak i početnicima.

Na pitanje da li gosti nekada imaju specifične zahtjeve, Igor nam je kazao kako samo nekada imaju želje za nekim manjim korekcijama što se tiče recepture.

„To bi svaki barmen trebao da uvaži, ali neke želje tipa da im napravite koktel u čaši od 3,5 dcl sa 2 kockice leda se stvarno moraju odbiti. Takve situacije su rijetke, ali ako ste iskusni u svom poslu, naći čete način da smirite situaciju”, istakao je.

Igor ima i poruku za mlade koji se odluče baviti ovim poslom.

”Mladi koji se odluče za ovaj posao moraju da ga vole i da su kreativni. Trebali bi da izgrade svoj vlastiti stil jer stil je nešto zbog čega će ga njegovi gosti voljeti i uvijek mu se rado vraćati za šank. Bitno je i da su kulturni te da su pravi ugostitelji u svakom smislu.

I na samom kraju OSMIJEH I SAMO OSMIJEH jer je on besplatan i niko ne voli nadobudne barmene”, zaključio je Igor.