Dok nisam bio postavljen na ovu poziciju mislio sam da je šefu jedan od lakših zadataka na poslu, međutim, dobro sam se pokajao za to mišljenje
Intervju: Sedad Dželilović
Sedad Dželilović ima 25 godina. Po profesiji je kuhar tehnolog. šef je kuhinje. Živi i radi u Sarajevu
Gdje ste trenutno zaposleni i kako izgleda jedan vaš radni dan?
Trenutno sam zaposlen na poziciji šefa kuhinje u restoranu Mendy special na Ilidži. Moj dan se ja mislim ne razlikuje mnogo od drugih kada je pitanju ovaj posao. Ujutro se rano dolazi na posao pregledava se stanje jela i namirnica koje su potreban taj dan a la cart i radi se priprema nakon toga se pravi kratka pauza i kreće sa narudžbama. Normalno kao i svaki drugi šef nadgledam rad svojih kolega i svaki dan poboljšavamo i unapređujemo sto je više moguće. Pred kraj radnog vremena obiđem komore i popišem robu za naredni dan.
Koje karakteristike treba da ima jedan šef kuhinje?
Dok nisam bio postavljen na ovu poziciju mislio sam da je šefu jedan od lakših zadataka na poslu, međutim, dobro sam se pokajao za to mišljenje. Šef kuhinje prije svega treba biti jedan dobar psiholog jer uvijek moraš znati kako postupiti na pravi način u datom trenutku, perfektan organizator, u više navrata dobar matematičar i na kraju perfektan kuhar.
U prethodnom periodu bili ste na dva takmičenja, recite nam više o tome?
Tako je. Prije otprilike 3 mjeseca sam bio na međunarodnom evropskom takmičenju Biseri Mora 2023. koje se održava na otoku Braču Hrvatska. To takmičenje okuplja preko 300 kuhara iz 25 različitih zemalja. Imao sam tu čast da budem jedini predstavnik kuhar Bosne i Hercegovine i na svoju, nadam se i vašu radost osvojio sam 2 srebrene i 1 bronzanu medalju. Za mene je to zaista bila velika odskočna daska i motivacija više u ovom poslu. Kuhati pred imenima kao što su Stevo Karapandža, Neven Bremec, Dragan Stojimenović, Hrvoje Zirojević i mnogi drugi zaista nije mala stvar, niti jednostavno. Zaista moram spomenuti i viteza bosanskohercegovačkog kuharsva Hamida Hadžica koji mi je ujedno bio i mentor na ovom takmičenju.
Koju vrstu jela najviše volite spremti?
Definitivno našu kuhinju, tj tradicionalnu bosansku. Iz više razloga, a jedan od njih je zato što je jedna od najzdravijih.
Koje jelo vam predstavlja najveći izazov?
Zanimljivo pitanje, reći ću to da mi je upravo na takmičenju najveći izazov bio napraviti perfektan kolač. Imao sam nekoliko receptura kolača od Hurme, njih sve sam dobro prostudirao i izvukao, sa svojim inovacijama nešto sa čime se ponosim.
Da li ćete podijeliti neki recept sa našim čitaocima?
Iako nisam neki ljubitelj pravljenja slatka, ali evo za vaše pratioce ide jedan kolač od griza i oraha i badema
Sastojci: Orasi 0,200kg, Griz 0,200kg, Mlijeko 0,200kg, Jaja 4 kom, Šećer 0,200kg, Brašno od badema 0,200 kg, Ulje 0,150l, Krema od vanilije. Sam postupak pripreme možete vidjeti i na mom instagram profilu. (Chef Sedad)
Za kraj, poruka za čitaoce?
Nikada ne prestajte sanjati svoje snove. Čitajte HUBIH i budite uvijek informisani o radu ugostiteljskih radnika na jednom mjestu.