Sedmica italijanske kuhinje u Zagrebu: Predstavljanje italijanskog slastičarstva, sladoledarstva, pekarstva i kafe – ”Arte Bianca” 2022.

Sedmica italijanske kuhinje je inicijativa koja se obilježava tokom mjeseca novembra/ studenog u cijelom  svijetu,  a ima za cilj promociju italijanske gastronomske tradicije kao jednog od glavnih obilježja italijanskog identiteta i kulture.

Svake godine, restorani, hoteli i poduzetnici diljem svijeta sudjeluju u proslavi italijanske gastronomije i utjecaja kojeg je Italija ostavila na različite kuhinje svijeta.

U tom kontekstu, i Hrvatska će 9. i 10. novembra/studenog ove godine imati priliku okusiti dio slatke italijanske umjetnosti slastičarstva, sladoledarstva i pekarstva, ne bez razloga nazvane “bijelom umjetnošću” – “Arte bianca”.  Naime, Italijanski institut za vanjsku trgovinu u Zagrebu (ICE Agencija), u suradnji s Ambasadom Italije u Republici Hrvatskoj dovodi pred domaću publiku i profesionalce vrhunskog italijanskog slastičara Federica Anzellottija, predsjednika udruženja  PASTRY & CULTURE ITALIAN STYLE ETS, koji će u Zagrebu i Sisku  održati  dvije tematske radionice – Masterclass.

Dugogodišnja prisutnost na sceni, iskustvo i odvažnost Anzellottiju su osigurali niz titula na području slastičarstva, a kruna karijere svakako je titula Prix Au Chef Pâtissier 2021. godine, nagrada dodijeljena od strane Međunarodne gastronomske akademije, koja je rezervirana za jednog od 5 najboljih slastičara na svijetu. Tokom trajanja radionica predviđeno je i predstavljanje desetak italijanskih firmi – proizvođača sirovina, opreme i proizvoda za slastičarstvo, sladoledarstvo i pekarstvo te  umjetnost ispijanja kafe .

Za više informacija o besplatnom učestvovanju na dvodnevnoj manifestaciji potrebno je obratiti se u ured Italijanskog instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu na e-mail: zagabria@ice.it.