Sky Yards Hotel

Balkoni hotela Sky Yards u okrugu Xiuwu, Kina, dizajnirani su da fokusiraju poglede prema gore, uokvirujući nebo i planine umjesto gradilišta ispod. Smješten u industrijskoj zoni u provinciji Henan, hotel sa 48 soba dizajniran je od strane šangajskog studija Domain Architects i uključuje restoran, banket salu i bazene. Zgrada se nalazi na povišenoj betonskoj podlozi koja skriva podzemni parking. U obliku slova L, hotel okružuje bazen i terasu. Neke sobe gledaju na ovo dvorište, ali većina gleda prema van, prema pogledima koje je struka htjela pažljivo kontrolisati.

Obično bi hotelska soba bila dizajnirana kao vanjska kutija kako bi se povećao pogled, ali su arhitekti odbacili ovaj konvencionalni model. “Spoljašnji pogled ispod nivoa očiju je blokiran, dok se gornji pogled ostavlja otvorenim i podignutim da pozove više svjetla i zraka.” Zidovi terasa u hotelu Sky Yards imaju zaobljenu formu Svaka od soba s pogledom na krajolik ima duboko natkrivene balkone, što se u praksi naziva “mikro dvorišta”. Svako od ovih mikro dvorišta ima otvor na visokom nivou. Krovovi su povučeni prema gore kako bi otkrili nebo, stvarajući prepoznatljiv vanjski prostor naslaganih, nagnutih oblika. Spavaće sobe u hotelu Sky Yards imaju drvene podove Prozori od poda do plafona uokviruju pogled na planine Prednji zidovi se zatim izvlače prema van kako bi se stvorile izbočine slične provi koje skrivaju sve ispod.

“Prekrasan pogled na nebo i planinu snažno privlači pažnju. U različito doba dana, sunčeva svjetlost na različite načine stupa u interakciju sa zakrivljenim zidom otvora.” Blokiranje pogleda na niskom nivou također daje mikro dvorištima veću privatnost, a svaki sadrži kadu i prostor za sjedenje prekriven širokim drvenim daskama. Na terasi hotela Sky Yards postavljena je kada Duboki balkoni su dovoljno privatni da imaju vanjske kade Manje sobe okrenute prema bazenu imaju metalne ograde ili balkone od matiranog stakla. Klizna staklena vrata povezuju mikro dvorišta sa samim prostorijama, koje su završene jednostavnim bijelim površinama i svijetlim drvenim podovima i namještajem.