Trudim se da sačuvam od zaborava i na malo moderniji način prezentujem stare i neopravdano zapostavljene recepte.
Kreativnost u kuhinji nije samo sposobnost pripremanja ukusnih obroka, već i umijeće izražavanja vaše jedinstvene osobnosti kroz hranu. Kuhinja postaje vaša kreativna radionica gdje se sastavljaju okusi, teksture i boje kako biste stvorili prava umjetnička djela na tanjuru. U nastavku je intervju sa Slađanom Sovilj, koja najviše voli spremati kolače.
Recite nam nešto o sebi?
Rođena sam pre 45 godina u Vršcu u porodici gde se posebna pažnja pridavala kolačima, tako da sam tu ljubav prema poslastičarstvu “ponela iz kuće”. Ponosna sam supruga i majka dvoje dece, a zaposlena sam kao medicinska sestra u Domu zdravlja Vršac u dečijem dispanzeru.
Kako ste počeli sa kuhanjem i otkud ljubav prema kulinarstvu?
Kao što sam već naglasila, naučena sam od malena da pomažem u kuhinjskim poslovima, uključujući i pripremu slatkiša, tako da je ta ljubav več višedecenijska.
Kako nastaju Vaši recepti, i kako ih prezentirate?
Trudim se da sačuvam od zaborava i na malo moderniji način prezentujem stare i neopravdano zapostavljene recepte. Dosta tih poslastica je iz knjige recepata moje bake, a ima tu i dosta savremenih recepata koje vidim na internetu i kojima dam neki svoj lični pečat određenim izmenama ili dopunama.
Šta najviše volite kuhati?
Moram priznati da preferiram da spremam kolače i torte, jer smo svi u kući zaljubljenici u slatke delicije.
Najčešći izazovi u Vašem radu?
Zbog prirode mog posla i čestih dežurstava neretko imam izazov da uklopim sve svoje obaveze, tako da bih to navela kao nešto što mi najviše otežava da zadržim balans u toku dana.
Možeteli reći koji je Vaš omiljeni recept?
Obzirom da sam ponosni vlasnik verovatno najlajkovanijeg Reel-a u zemlji sa preko 590k lajkova i 15M pregleda, beze rolat sa sezonskim voćem bi bio moj izbor za omiljeni desert.
Imate li kuhinju koju najviše volite i čija jela rado spremate?
Ne bih mogla da se odlučim za jednu kuhinju koja mi je najdraža, ali ako bih birala čije poslastice najradije spremam, onda bi to bili autentični kolači iz mog kraja, odnosno Vojvodine.
Planovi za dalji razvoj karijere u kulinarstvu?
Entuzijazam i želja za konstantnim usavršavanjem je nešto što me pokreće, tako da verujem da ću se uz podršku mojih pratioca još dugo istim žarom baviti ovim poslom.
Poruka čitateljima
Budite kreativni u kuhinji i ne gubite strpljenje, jer i najveći šefovi i kulinarski znalci ne uspeju da iz prvog pokušaja savršeno naprave baš svaki put bilo slatko ili slano jelo.