Šta je francuska usluga i koji su prednosti i nedostaci? 

Postoji mnogo načina usluživanja hrane i pića u ugostiteljskoj industriji. Francuska usluga je samo jedan od njih.

Francuska usluga je metoda serviranja hrane. Poznata je još i kao porodična usluga. U okviru ovog stila serviranja, na pladanj se uredno slažu pečena perad, cijela riba i slično, uz složene ukrase, predstavljaju se domaćinu, vraćaju, izrezuju, dijele na porcije i onda serviraju gostima uz kašiku i viljušku. 

Nakon usluživanja, jela se drže na vrućem pladnju sa strane, da bi ostala topla. Svaki se slijed posebno servira. 

Evo koje su prednosti 

  • Nisu potrebne uslužne vještine
  • Nizak trošak 
  • Kraće vrijeme za jelo 
  • Brza usluga 
  • Nema bespotrebnog korištenja tanjira 

Nedostaci 

  • Usluga ne može demonstrirati vještine usluživanja
  • Hrana se može ohladiti 
  • Gosti mogu prosipati po stolu 
  • Gosti se osjećaju zapostavljeno 

Kako se radi francuska usluga? 

Za manje grupe od dva do tri gosta, hrana se služi direktno na stol, tj na platama tako da se gosti mogu sami poslužiti. Ako je grupa veća, koriste se kolica.

Konobar zadrži tanjire, alate i jela na kolicima. Konobar obično predstavi jelo i onda stavi ispred gosta. Posuđe se može staviti na stol i domaćin može prvo poslužiti sve svoje goste za stolom ili im pomoći u posluzi i na kraju poslužiti sam. Ova se usluga ne pruža toliko često u posljednje vrijeme.