Šta je kuver?

Naknada za pokrivanje troškova je ulazna naknada koja se ponekad naplaćuje u barovima, noćnim klubovima ili restoranima. Definirana je kao fiksni iznos koji se dodaje na račun u noćnom klubu ili restoranu za zabavu ili uslugu. U restoranima naknade za pokriće (ili „kuver“) uglavnom ne uključuju troškove hrane koji je posebno naručena, ali u nekim objektima uključuju troškove hljeba, maslaca, maslina i drugih pratećih dodataka.

Takva se naknada naplaćuje u mnogim zemljama, obično se opisuje riječima couvert, coperto, cubierto, itd. Postavljanje stola u restoranu, na engleskom i drugim jezicima, često se naziva “naknadom za pokrivanje troškova. Termin koji se ponekad koristi u SAD-u je “stolna naknada”. Naknada je obično nekoliko američkih dolara. Iako se često kaže da se naknada odnosi na hljeb, maslac, masline itd., naknada se plaća bez obzira jedu li se ili ne.


Restorani u zemljama engleskog govornog područja ponekad imaju jelovnik na francuskom; u ovim i drugim restoranima naknada za pokriće ponekad se opisuje francuskom riječju “couvert”. Ovaj pojam, porijeklom iz Francuske, u ovom se značenju koristi na engleskom jeziku najmanje od 1899. godine. Francuska riječ znači postavljanje stola. Također, u ovo spadaju stolnjak, tanjiri, noževi, viljuške itd., kojima je stol prekriven ili postavljen.


Barovi i klubovi koji koriste ovu naknadu koriste ih iz nekoliko razloga. U nekim slučajevima popularni barovi i klubovi imaju znatno veću potražnju; potencijalni gosti su poredani ispred kluba i čekaju da uđu. U ovom slučaju, klub može ostvariti dodatni prihod od kupaca zahtijevajući ulaznicu. Ostali barovi i klubovi pokrivaju troškove samo noću kada postoji zabava uživo ili DJ, kako bi pokrili troškove unajmljivanja izvođača.


Naknade za pokriće obično su mnogo niže za lokalne, poluprofesionalne bendove ili zabavljače nego za poznatije turnejske bendove iz drugih regija. U Sjevernoj Americi naknada za pokriće za nastup lokalnog tinejdžerskog benda može biti samo nekoliko dolara; emisija nacionalno poznatog benda sa ugovorom o snimanju može imati pokriće od 10 do 15 dolara. Neki skupi jazz klubovi i komedijski klubovi imaju i naknadu za pokriće i minimalno piće. Mnogi sportski barovi naplaćuju pokriće kada prikazuju boks ili UFC turnir s plaćanjem po prikazu kako bi pomogli u podmirivanju troškova naručivanja materijala koji se plaća.