Švedski stol – najlakša opcija za veća okupljanja i partyje

Švedski stol je najlakša opcija za neka veća okupljanja i događanja. To je način samoposluživanja, gost sa stola uzima namirnica onoliko koliko on hoće. Postavljanje švedskog stola zahtijeva više truda, jer je i vizuelni prikaz jako važan.

Za postavljanje stola je bitna lokacija, pa bi se trebao postaviti u istoj prostoriji gdje će se događanje ili party održati. Oko stola bi trebalo da ima dovoljno prostora kako se ne bi na jednom mjestu stvarala gužva, nego da ima prohodnosti.

Kao i obični stol za ručavanje, i na švedski je potrebno staviti stolnjak, koji će pokriti cijelu površinu stola, a krajevi bi trebali padati sa stola.

Na švedskom stolu treba odrediti početak i kraj. Na početku stola stoje tanjiri i pribor za jelo, mada neki domaćini postave i poseban stol za escajg. Švedski stolovi se većinom sastoje od hrane za koju nije potreban pribor za jelo, ali neki gosti ipak preferiraju jesti viljuškom i nožem. Za svaki slučaj, uz tanjire i salvete postavite i pribor za jelo.

Glavna jela bi se trebala nalaziti odmah na početku stola, zatim prilozi i salate, te na kraju hljeb.

Ako nudite hladne nareske, na ovale stavite čačkalice kako gosti ne bi trebali prstima uzimati narezanu salamu ili sir. Poslužite manje tanjire jer je s njima lakše manevrisati. Postavite posebno mjesto gdje vaši gosti mogu odlagati tanjire kad završe sa hranom.

Savjetujemo da grickalice, umake, masline i kisele krastavce poslužite u fingerfood posudicama jer su veoma efektne, pa će poslužiti i kao lijepa dekoracija na stolu.