TasteAtlas: Sarajevski ćevapi na listi najbolje hrane na svijetu

TasteAtlas: Sarajevski ćevapi na listi najbolje hrane na svijetu

Atlas hrane predstvalja lokalnu i autohtonu kuhinju svijeta

Objavljena je lista 100 najboljih jela na svijetu na TasteAtlasu (www.tasteatlas.com), svjetskom atlasu hrane. Ćevapi iz ćevabdžinice Željo u Sarajevu našli su na listi najbolje hrane na svijetu.

Ideja atlasa je promovisati lokalnu i autohtonu hranu te pružiti informacije putnicima i ljubiteljima hrane o tradicionalnim jelima i autentičnim restoranima. Atlas obuhvata više od 8.500 jela, pića i namirnica iz svih dijelova svijeta.

Lista TasteAtlasa je napravljena anketiranjem profesionalaca iz svijeta hrane kao i rangiranjem objavljenih popisa jela u svjetskim medijima. svjetski atlas hrane

Sarajevski ćevapi su se našli na samom vrhu. Tačnije, uz svako navedeno jelo stoji opis i preporuka kritičara gdje na svijetu je najbolje pojesti pojedino jelo pa se tako najbolji ćevapi na svijetu prema TasteAtlasu jedu u Ćevabdžinici Željo u Sarajevu.

U opisu ćevapa piše da su unatoč njihovom jasnom turskom podrijetlu, bosanski ćevapi izvor velikog nacionalnog ponosa i omiljeno jelo u zemlji. Nazivaju ih „sićušne ručno valjane kobasice od mljevenog mesa“ te kažu da se pripremaju od mljevenog mesa – ili mješavine govedine s drugim mesom kao što su svinjetina, teletina ili janjetina – začinjene mješavinom različitih začina; obično češnjak, sol, crni papar, a ponekad i paprika ili vruće crvene papričice.

Nakon nekoliko sati, ćevapi su roštiljani na ugljenu. Tradicionalno, dio jela sastoji se od deset komada ćevapa umešanih u mekanu, vlažnu, lagano grilovano brašno koje se naziva lepinja ili somun, te razne prateće namirnice kao što su kajmak, pečena crvena paprika ill ajvar i naravno sirovi luk.

Ako u TasteAtlas upišete Bosna i Hercegovina, pored čevapa prikazat će vam se i burek, ajvar kao i tufahija.  U atlas su do sada uvrštena 24 jela iz Bosne i Hercegovine, a najviše od toga iz Sarajeva.