Tereza Alabanda: Kada naučite osnove, tek onda možete zaista biti kreativni i pomicati granice

Najpopularniji video na mom YouTube kanalu je onaj u kojem pokazujem kako se pravi nougat, ili kako se kod nas u Splitu kaže „mandulat”.

Intervju: Tereza Alabanda, pastry chef i owner of Maestra

Nakon završene jezične gimnazije i glazbene škole upisuje glazbenu akademiju u Splitu i stječe zvanje akademskog glazbenika violinista i profesora violine. Zatim radi u glazbenoj školi “Josip Hatze” i postaje članicom opernog orkestra HNK Split. Nakon višegodišnjeg profesionalnog bavljenja glazbom odlučuje se za preokret u karijeri i odlazi u London i Pariz gdje završava slastičarstvo na čuvenoj akademiji kulinarskih umjetnosti “Le Cordon Bleu”, u Belgiji se školuje za čokolatijerku te stažira u Dubaiju. Vodi slastičarnicu “Creme de la creme” u Splitu, zatim predaje slastičarstvo u ugostiteljskoj školi “Wallner”. 2019. pokreće svoju edukativnu web stranicu “Pastry Maestra” na kojoj objavljuje video tutorijale za amatere i profesionalce željne znanja o slastičarstvu, te besplatno dijeli svoj e-udžbenik iz slastičarstva. Od 2020. radi kao voditelj razvoja u splitskoj tvornici “Bobis”, a 2023. otvara svoju tvrtku “Maestra” u kojoj se bavi slastičarskom edukacijom i consultingom za ugostiteljske objekte. Surađuje sa sveučilištem “Aspira”, udrugom “Skmer” i bavi se individualnom slastičarskom podukom.

Tereza Alabanda, slastičarka s izuzetnom kreativnošću i strašću prema svom zanatu, poznata je po tome što ne samo da stvara vrhunske slastice, već i educira nove generacije poslastičara. Vlasnica je tvrtke Maestra, gdje se bavi edukacijom i savjetovanjem za ugostiteljske objekte, a svojim radom sarađuje s renomiranim institucijama poput Sveučilišta Aspira i udruge Škmer. Uz to, Tereza je autorica besplatnog udžbenika za početnike u poslastičarstvu, a na svojoj platformi Pastry Maestra i YouTube kanalu dijeli dragocjeno znanje koje nadilazi granice profesionalnog slastičarstva. U ovom razgovoru otkrivamo kako balansira poslovne izazove, privatni život i strast prema stvaranju, te što je motivira da svojim radom inspirira i educira druge.

Za početak, recite nam nešto više o sebi i tome ko je Tereza privatno, a ko Tereza poslovno?
Tereza privatno u nekoliko riječi je optimist, introvert, hedonist i osoba kojoj je jako važan unutarnji mir. Ipak, mislim da u meni čuče suprotnosti. U nekim stvarima sam strašno precizna i posvećena detaljima, a u drugima prilično opuštena. U nečemu vojnički disciplinirana i fokusirana, a u nekim sferama – pomalo lijena. To je moje viđenje sebe, možda sam drugima sasvim drugačija, ne znam. 🙂

Poslovno sam točna, precizna i strpljiva. Volim da je sve spremno na vrijeme. Veseli me kada su polaznici mojih edukacija zainteresirani i kada imaju pametna pitanja, kada su uključeni u proces i aktivno željni naučiti materiju.

Recite nam nešto više o Vašem putu ka postizanju svega što ste danas.
Taj put je bio ispunjen radom, pokušajima, eksperimentima, pogreškama, ali i uspjesima. Bilo je puno učenja i traženja odgovora. Zapravo i danas je tako, volim istraživati i širiti znanje, u tome pronalazim veliki užitak.

Šta Vas je inspirisalo da napišete udžbenik za početnike u poslastičarstvu? Koje su najvažnije lekcije koje ste željeli prenijeti?
Interesantna je stvar s tom knjigom. Dakle, ja sam pravi knjiški moljac! Obožavam knjige, one prave, tiskane, koje krckaju kada ih otvorite i imaju onaj jedinstveni, opojni miris nove knjige! Možda je to čudno u današnjem vremenu, ali eto – tako je.

Samim time, za mene je bilo posve normalno da, izuzev u digitalnom obliku, znanje i informacije plasiram u obliku koji se može (jednostavnim printanjem) pretvoriti u „pravu“ knjigu. Nešto što možete držati u ruci, listati, raditi zabilješke, pa i istrgnuti stranicu ako baš želite!

Osim toga – a ovo je izuzetno važno za naglasiti – u svojoj pedagoškoj praksi sam se stalno susretala s velikim problemom, a to je nedostatak kvalitetne profesionalne literature. I tako, pripremajući materijale za moja predavanja odlučila sam ih organizirati, sistematizirati i objediniti, i malo po malo – nastala je moja knjiga. Kako je rasla web stranica, tako je rasla i knjiga i eto – nastao je udžbenik. Besplatan, naravno, jer to je moja osnovna nit vodilja!

Kakvu ulogu kreativnost igra u Vašem radu, i kako balansirate između klasičnih recepata i novih ideja?
Kreativnost je nešto što mi se događa, imam periode „napada” kreativnosti kada se budim usred noći s idejama o kombinacijama okusa i tekstura i naprosto ne mogu kontrolirati svoj mozak, on radi pod punim gasom i nije ga briga što je gluho doba noći! Tada je najpametnije zapisati sve na papir, malo odspavati – a onda krenuti u eksperimentiranje.

To je jedan predivan i uzbudljiv proces koji se javlja periodično, a u međuvremenu se događa svakodnevni život. Volim i klasične recepte jer su oni baza iz kojih sve proizlazi. Kada naučite osnove, tek onda možete zaista biti kreativni i pomicati granice.

Šta Vas je potaknulo da pokrenete YouTube kanal o slasticama? Kako je došlo do te ideje?
Najjednostavnije rečeno: „Vrhunske slastice svima, a ne samo njima!“, hahaha! Šalim se, naravno, premda u ovoj parafrazi ima i istine. Pod „njima“ mislim, naravno, na sve one koji su bili dovoljno sretni ili privilegirani da si mogu priuštiti skupo školovanje u svjetskim gastronomskim akademijama. Jasno, ja sam jedna od tih, pa ovo sigurno može zazvučati kao proturječje, ali zapravo nije.

Naime, cijelim spletom sretnih okolnosti ja sam bila u mogućnosti priuštiti sebi školovanje u Parizu, ali prije nego što sam se odlučila na taj korak, naravno, krenula sam putem koji mi se činio posve normalan, a koji se zove – internet. Svi smo već naviknuli doći do odgovora jednim klikom, pa sam tako i ja, u trenutku kada sam odlučila promijeniti karijeru, smatrala kako ću sve potrebne informacije pronaći na internetu, na jednom mjestu, uredno organizirane i besplatne. Pa zato postoji Google, zar ne?

Eh, pa ne! Ustanovila sam veoma brzo da, unatoč činjenici da je internet beskrajan, ama baš nigdje ne postoji baš ono što tražim. Čudno, možda nevjerojatno, ali istinito! U tom trenutku, zapravo, nastala je Pastry Maestra. Što to znači? Pa, jednostavno rečeno – odlučila sam da ću otići u Pariz i postati profesionalna slastičarka, a onda napraviti ono što sam na internetu i sama tražila – besplatnu, pristupačnu, sveobuhvatnu školu slastičarstva za svakoga tko želi kreirati slastice profesionalne razine. Pastry Maestra je upravo to – internetska slastičarska škola u punom smislu te riječi!

Postoji li neki video ili recept koji je posebno privukao pažnju i zašto mislite da je bio toliko popularan?
Najpopularniji video na mom YouTube kanalu je onaj u kojem pokazujem kako se pravi nougat, ili kako se kod nas u Splitu kaže „mandulat”. To je jedna fina poslastica koja obiluje orašastim plodovima i suhim voćem, a često se pravi uoči Božića. Njena izrada zahtijeva preciznost i koncentraciju jer je jako važno sve sastojke i alate pripremiti na vrijeme, a zatim skuhati šećerni sirup na točno određenu temperaturu. Trud oko nougata se uistinu isplati jer je rezultat izuzetno ukusan prutić koji svojim šarenim presjekom mami čak i one koji nisu pretjerano skloni uživanju u slasticama!
Meni je bilo veliko iznenađenje otkriti da je moj drugi najgledaniji video onaj o tehnici kuhanja šećernog sirupa. Naime, radi se o videu koji se bavi isključivo tom slastičarskom tehnikom i u kojem uopće nema recepta!

U tom edukativnom uratku ja kuham koncentrirani šećerni sirup i pokazujem različite stadije koji se pojavljuju kako temperatura sirupa raste.

Možda je gledateljima zanimljivo (nekima čak i šokantno) to što ruku uranjam prvo u posudu s ledom, a zatim u kipući šećerni sirup kako bih ga zahvatila i uronila ponovno u ledenu vodu.

Na taj način se provjerava gustoću sirupa kada nemate pri ruci termometar, a samu tehniku sam naučila u čuvenoj Le Cordon Bleu akademiji, naime upravo tu tehniku radili smo na prvom satu slastičarstva!

Kako gledate na ulogu digitalnih platformi kao što je YouTube u promoviranju poslastičarstva i učenja kuhanja?
Društvene mreže su u današnje vrijeme blagoslov ako ih koristite na pravi način – dakle u svrhu učenja i prikupljanja ideja. Nekada se trebalo jako potruditi i mnogo novaca potrošiti kako biste došli do neke informacije. Danas je svo znanje dostupno – doslovno je na dlanu! Treba ga mudro iskoristiti, fokusirati se na ono bitno i ne odlutati u neželjenom smjeru u moru raznolikog i često beskorisnog sadržaja.

Kako upravljate svojim vremenom između vođenja poslovanja, kreiranja sadržaja za YouTube i rada na novim projektima?
Ključ svega je dobra organizacija, naravno. Jako puno radim, ali kada osjetim da sam pretjerala, onda sebi priuštim odmor, koliko god mi treba! To je prednost poduzetništva – sloboda raspolaganja vlastitim vremenom koja je za mene neprocjenjiva. Kod mene ta sloboda rezultira zadovoljstvom i produktivnošću!

Za kraj, koji je najveći mit o slastičarstvu koji biste voljeli razbiti među početnicima ili široj javnosti?
U mom dugogodišnjem radu educirala sam stotine ljudi i često sam nailazila na razne mitove o slastičarstvu i slastičarskim namirnicama, a ovi su najčešći:
1. Slastičarsku kremu uvijek treba miješati u istom smjeru.
2. Biljno vrhnje za šlag je bolje od mliječnog slatkog vrhnja.
3. Od domaćih sirovih jaja se ne može dobiti salmonela.
4. Lisnato tijesto se može napraviti samo s margarinom, ne i s maslacem.