Tijana Vitomir: Enterijer kafića MIG

Na dizajn enterijera su uticala i prostorna ograničenja u vidu male kvadrature za tu količinu funkcija.

Enterijer kafića u kojem možete da doživite unikatan spoj estetike, udobnosti i gastronomske raznolikosti. Tima studia Fluid je projektirao enterijer kafića koji  je pažljivo osmišljen kako bi stvorio autentično iskustvo koje će vas potpuno zadovoljiti. U nastavku predstavljamo projekat, o kojem ispred tima Fluid piše Tijana Vitomir.

Piše: Tijana Vitomir

Projektant: Studio Fluid

Lokacija: Beograd

Margarita & gelatto (MIG) restoran je predvidjen da se u njemu prave i prodaju pice i sladoledi. U skladu sa tim trebalo je uraditi enterijer datog prostora. Takodje, MIG je ekstenzija postojeceg restorana GIG na koji se naslanja i sa kojim deli kuhinju.  Ono sto razlikuje MIG od GIG-a je pre svega publika. Hrana dolazi iz iste kuhinje, samo su koncepti rucavanja razliciti, dok je GIG restoran za fino rucavanje i degustaciju najfinijih vina, MIG je restoran brze hrane u vidu pica, sendvica, salata i sladoleda kao dezeta.

Dva glavna faktora koji su uticali na funcionalnu dospoziciju su prostorni gabariti, kao i cinjenica je bilo potrebno da se koristi vec pomenuta kuhinja GIG restorana. Kuhinja je nedvosmisleno odredila poziciju pulta, a samim tim i organizaciju ostatka prostora. Retro pult, pizza pec i sam pult se naslanjaju na zid kuhinje koja je tampon zona izmedju ova dva restorana, razdvaja ih prostorno a ujedno i funkcionalno povezuje.

Pozicije klupe i toaleta za goste su bile logican sled u projektovanju. Klupa se nasla naspram pulta, a toalet u najzabacenijem i najmanje atraktivnom delu prostora.

Na dizajn enterijera su uticala i prostorna ogranicenja u vidu male kvadrature za tu kolicinu funkcija. Tezile smo jednostavnosti koju smo postigle vecim potezima i ujednacenim koloritom. Dominantan element u enterijeru je multifunkcionalni pult koji objedinjuje obe funkcije – proizvodnju i distribuciju kako sladoleda tako i pice sa nedefinisanom granicom izmedju ove dve zone. Na kraju pulta i samog prostora, nalazi se frizider za sir i prsutu koji je svoje mesto bas tu nasao zbog same funkcionalnosti, a ujedno predstavlja izlog sastojaka koji se koriste za pravljenje pice.

Kako bi prostor delovao sto laganije i vece koristile smo se monohromatskim bojama (svi elementi su u istoj ili slicnoj nijansi i tonu). Imamo ujednacen kolorit sa manjim akcentima u zoni klupe tj. zoni za posetioce.