Tijesto za pizzu

Ovaj jednostavan recept za domaće tijesto za pizzu daje najbolju domaću pizzu u 30 minuta! Napravljen je od samo 5 sastojaka i ne zahtijeva podizanje tijesta! Uz to je i vegansko.

Kako napraviti domaće tijesto za pizzu?

Postoji čitav niz savjeta i trikova kako biste osigurali da vaše tijesto ispadne savršeno svaki put. Pa, krenimo kroz proces korak po korak.

1. Pripremite kvasac

Započnite s pripremom kvasca, što znači miješanje vode, šećera i kvasca i ostavljanje da odstoji dok ne postane pjenast (oko 5 minuta). Važno je da koristite toplu, ali ne vruću vodu.

Ako je voda previše topla, ubit će kvasac i on neće postati lijep, pjenast i aktiviran. Koristite termometar za mjerenje temperature ako niste sigurni u svoju sposobnost pogađanja. Ali on treba biti topao na dodir, ali ne smije biti vruć.

2. MIJEŠAJTE TIJESTO

Nakon što se kvasac stegne, dodajte maslinovo ulje, 2 šoljice brašna i soli i promiješajte da se sjedini. Tijesto će se početi pretvarati u ljepljivu kuglu, pa dodajte još brašna po potrebi. Kad se to dogodi, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 5 minuta, ili dok se ne stvori glatka kuglica.

3. Nastavite mijesiti

Ovaj jednostavni recept za tijesto za pizzu se radi ručno, ali se lako može napraviti i umijesiti uz pomoć štapnog miksera. Ipak, tako je brzo i jednostavno da vam on neće biti potreban!

Mijesite ga dok ne postane glatko i neljepljivo. Da bi se postigla savršena konzistencija, možda će biti potrebno dodati malo dodatnog brašna. Obavezno dodajte samo jednu ili dvije kašike odjednom kako ne biste pretjerali.

Također, ako imate više od 30 minuta, možete pustiti da se ovo tijesto diže dok se ne udvostruči. Rezultat je mekše, nježnije tijesto, ali dizanje uopće nije potrebno.

4. Oblikujte tijesto

Kada je tijesto glatko i elastično, počnite tako što ćete ga oblikovati u željeni oblik.  Nakon što ga oblikujete u željeni oblik, razvaljajte ga na dobro pobrašnjenoj površini dok ne dođe na oko pola početne debljine. Obavezno preklopite preko ivica da biste stvorili vanjsku koru. Nakon valjanja tijesta, ispecite ga što je brže moguće. Ako ga pustite da naraste, moglo bi postati previše “podbuhlo”.

5. Prvo ispecite koru

Budući da nemate krušnu peć, uvijek prvo ispecite koru pizze prije stavljanja preljeva. Dakle, kako biste se osigurali da je kora pečena, uradite sljedeće stvari.  Koru prethodno pecite 5 minuta (ne više) u zagrijanoj rerni dok ne izgleda lagano stegnuta i uz malo mjehurića (ali da uopšte nije smeđa)

Pecite pizzu na donjoj rešetki rerne kako biste osigurali da je kora bliže grijanju nego sir.

6. Probušite tijesto viljuškom

Ako primijetite da se u tijestu stvaraju džepovi zraka dok se peče, jednostavno ga izbockajte viljuškom da ispusti plin. To se ponekad dogodi, ali i to je problem koji se lako može riješiti! Da se to ne dogodi, tijesto uvijek možete izbockati viljuškom prije pečenja.