Trendovi u hrani koji će dominirati u 2022. godini

Dobra vijest je da espreso martini ostaje u igri!

Mezkal kao sastojak

Vidjeli ste škampe s tekilom i limunom ili rebarca s viskijem na restoranskim menijima. Na redu su mezkal jela. Dimljena jela postaju sve popularnija, a mezkal će posebno istaći jela poput salsa borrache. Koristi se kao tajni sastojak u dimljenim marinadama.

Povrće

Pica, pomfrit, pržena piletina i makaroni sa sirom bila su neka od najpopularnijih jela 2020. i 2021. godine. Sad je vrijeme da jedemo povrće. Stručnjaci misle da će 2022. godina biti zdrava godina povrća. Već se pojavljuju rameni i špagete s povrćem kao posebna jela na meniju. Uz prokulice, gljive, tikvu i tofu, povrtna jela postaju sve popularnija.

Fermentacija (ali na brži način)

Prije smrznute i konzervi, hrana se čuvala fermentacijom. U zadnjih nekoliko godina, stoljećima stare metode se polako vraćaju, uz koje se u trend vraćaju i jela poput kimchija, jogurta i kefira.

Fokusiranje na azijsku kuhinju

Prije nekoliko godina, kokosovo mlijeko je ponovo postalo popularno kao alternativa ‘mlijeku bez mliječnog sastojka’. Pretpostavlja se da će miso i kurkuma biti slijedeći na popularnoj listi. Mnogi kuhari već koriste miso u mnogim jelima uz fermentiranu pastu. Miso karamela postaje omiljena na menijima. Kurkuma je zlatni sastojak koji se stoljećima koristio u tradicionalnoj kineskoj medicini, ali sada i širom svijeta u suplementskom obliku. Začin postaje popularan toliko da ga možemo naći i u koktelima.

Potrošni mentalitet

Nakon uštede novca kuhanjem kod kuće, gosti su željni da potroše velike količine novca kada izađu na večeru, kažu mnogi kuhari. To znači da se na meni vraćaju jela poput kavijara, posebnih riba i najskupljih japanskih viskija i žestokih pića.

Oživljavanje viski koktela

Viski kokteli su spremni za povratak na menije. Pored klasičnih koktela poput Old Fashioneda, Sazeraca ili Manhattana, očekujte vidjeti viski kao jedan od sastojaka.