U vrhunskim rakijama uživalo više od 1.200 posjetitelja

U vrhunskim rakijama uživalo više od 1.200 posjetitelja

Sinoć je u prepunoj dvorani  „My Face“ završen sedmi Internacionalni festival žestokog pića i rakija „Spirit Fest Sarajevo“, gdje su mnogobrojni posjetioci degustirali vrhunske proizvode više od 40 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Predstavnici destilerija i zastupnika svjetskih poznatih brendova žestokog pića također su prenijeli iskustva u primjeni novih tehnologijskih dostignuća u proizvodnji pića. 

Uz konuzumiranje rakija na festivalu su bile ponuđene i gastronomske delicije iz Bosne i Hercegovine. Izlagači iz BiH i regiona istakli su da je dobra hrana uz piće odlična prilika da posjetioci iz prve ruke okuse kvalitetne prozvode , a proizvođačima kao rezultat ponudi veći plasman proizvoda na tržište.

„Spirit Fest Sarajevo“  pokazao je i ove godine da je okrenut onima koji posluju u ugostiteljstvu i turizmu, a ostvaruju dobit prodajom rakija i prehrambenih proizvoda. Drago mi je da smo i ove godine imali priliku ugostiti vrhunske destilerije i kompanije te uspjeli u našoj primarnoj namjeri da na međunarodnom nivou dokažemo kako se od autohtonog voća  sa područja BiH i regiona prave proizvodi  svjetskog kvaliteta –  kazao je direktor Festivala Dejan Radović.

Po sedmi put upriličena  je dodjela priznanja za najbolje ocijenjene rakije, ukupno 110 uzoraka se takmičilo u kategorijama rakije od voća, rakije od grožđa, specijalne rakije i likeri.

Stručni žiri sa predsjednicom komisije prof.dr.Nermina Spaho nije imao lagan zadatak.

Velike zlatne plakete su osvojili:

  • „Destilerija Trivulesk“ u kategoriji rakija od voća za proizvod              „Trivunova šljiva“
  • „Destilerija Monogram“ u kategoriji rakija od grožđa  za proizvod „Vinjak arhiva“
  • „BB Klekovača“ u kategoriji specijalnih rakija za proizvod „Klekovača“
  • „Destilerija Turčinović“ u kategoriji likera za proizvod „Liker od šumske maline“

Takođe su ispred organizacije dodijeljene i pojedinačne zlatne, srebrene i bronzane plakete za izlagače koji su dostavili uzorke  za ocjenjivanje.

Za najlokera ovogodišnjeg  sedmog „Spirit Fest-a Sarajevo“ proglašen je Hari Delić koji je u konkurenciji od 5 takmičara bio najbrži u ispijanju dobre kapljice. Nagradni fond su obezbijedili hotel „Termag“ i kompanija “Promands Sarajevo“ jedna od vodećih uvoznika i distributera parfema i parfemske kozmetike na tržištu BiH već duži niz godina, koja zastupa brendove: Dior, Givenchy, Kenzo, Narciso Rodriguez i mnoge druge.

„Spirit Fest Sarajevo“ ubraja se među najveće distillery događaje na Balkanu. Posjetiocima dodatno zadovoljstvo priredio je nastup benda Mirza&Panduri.