Uloga menadžera u oblikovanju dobrobiti zaposlenika

Uloga menadžera u oblikovanju dobrobiti zaposlenika

Menadžeri rade na stvaranju uslova koji doprinose uspjehu. Odgovorni su za uspjeh ili neuspjeh grupe odnosno organizacije.

Podrška menadžmenta ključna je za uspjeh bilo kojeg programa na radnom mjestu. Kao vođe, menadžeri imaju priliku izgraditi podržavajuće radno okruženje za  zdravlje i dobrobit zaposlenika.

Zaposleni trebaju podršku menadžera kako bi stvorili naprednu kulturu dobrobiti i promjenu održivog ponašanja. U mnogim slučajevima, HR profesionalci troše puno napora uvjeravajući više rukovodstvo na različite promjene u radnom okruženju kako bi se ostvario dodatni napredak.

Zašto menadžeri?

Menadžeri imaju moć stvaranja zdravijeg radnog mjesta. To je zato što imaju priliku voditi svoje zaposlene primjerom. U stvari, glavni dio uloge menadžera je poticanje konstruktivnih promjena i održavanje podržavajućeg okruženja.

Menadžeri se smatraju liderima u promjenama okoliša zbog toga što:

• Menadžeri su pokretači i organizatori promjena. Oni su odgovorni za praćenje i kontrolu kvaliteta.

• Menadžeri su vratari. Oni raspoređuju resurse kao što su vrijeme, prostor i novac.

• Kao vođe, menadžeri rade na stvaranju uslova koji doprinose uspjehu. Odgovorni su za neuspjeh grupe ili organizacije.

Menadžeri imaju priliku i resurse da služe kao zdravi uzori za zaposlenike. Davanjem zaposlenicima dozvolu da svoje zdravlje i dobrobit gledaju kao glavni prioritet, zaposlenici će imati mnogo veću vjerojatnost da će usvojiti zdravo ponašanje na radnom mjestu, kao što su: ostati aktivni, donijeti bolje prehrambene izbore i uključiti se u aktivnosti uklanjanja stresa.

Kako menadžeri mogu utjecati na dobrobit zaposlenika?

Menadžeri mogu lako iskoristiti svoje vještine vođenja kako bi ohrabrili i omogućili zdravo ponašanje u poslovanju. Izvrsna stvar u promociji zdravih navika je da to ne mora biti teško ili komplicirano. Mnogo je jednostavnih načina stvaranja kulture dobrobiti i olakšavanja zdravog izbora. Evo nekoliko primjera za nekoliko jednostavnih načina na koje menadžeri mogu pomoći u oblikovanju dobrobiti zaposlenika:

Budite primjer

Stres je jedan od najvećih faktora zdravlja zaposlenih. Ključno je da rukovodioci primjerom pomognu zaposlenima da upravljaju i smanjuju nivo stresa. Podržavanje zdrave radne snage znači da se menadžeri trebaju suzdržati od prekovremenih sati rada i vikendom slati e-mailove zaposlenima. Menadžeri trebaju iskoristiti godišnji odmor i po potrebi uzeti dan zbog mentalnog zdravlja. Menadžeri koji se bave samoodricanjem pokazuju zaposlenima da i njima treba dati prioritet.

Ostanite aktivni

Omogućite zaposlenima da ostanu aktivni tokom dana. Pretvorite svoje sedmične sastanke u sastanke 1 na 1. Stvorite klub za šetnju i učestvujte u njemu. Obavjestite zaposlenike da im je dopušteno da ustaju sa svojih stolova svaki sat da se protežu i kreću.

Pokažite zahvalnost

Biti zahvalan i izražavati zahvalnost jedna je od najlakših stvari koje menadžeri mogu učiniti kako bi poboljšali dobrobit zaposlenika. Jednostavnim zahvaljivanjem zaposlenima na dobro obavljenom poslu, pozitivnost i moral kompanije će napredovat. Zaposleni koji su cijenjeni osjećaju se sretnijima od svog posla. Veći moral zaposlenih može dovesti do manjeg stresa i veće produktivnosti. Neka postane navika pronalaziti stvari na kojima ćete biti zahvalni – čak i ako vam nije najbolji dan na poslu. Zaposleni će to zapamtiti i početi raditi isto.

Ponudite časove

Obrazovanje igra kritičnu ulogu u dobrobiti zaposlenih. Menadžeri mogu lako pomoći obrazovanju zaposlenih nudeći im različite ponude za dodatno usavršavanje.

Nudite zdrave izbore

Preispitajte slatke, masne grickalice koje su dostupne u trgovačkim automatima firme. Menadžeri mogu pomoći u okončanju navika uredskih kolača te kako bi mogli primamiti zaposlenike da troše više kalorija. Zamijenite grickalice s malo hranjivih sastojaka u automatima sa zdravim alternativama poput badema, 100% krekera od punog zrna ili običnog grčkog jogurta. Napravite korpu s voćem u zajednici u kojoj zaposlenici mogu zgrabiti i dodati besplatno voće koje svi mogu dijeliti.

Učestvujte

I na kraju –  što je najvažnije – menadžeri moraju učestvovati. Zaposleni neće slušati menadžere koji sami ne učestvuju u inicijativama. Menadžeri se moraju pridružiti. Oni bi također trebali učestovati u bilo kakvim grupnim aktivnostima ili izazovima. Zašto zaposlenici trebaju učestvovati u investicijama ako njihov menadžer nije?

Menadžeri mogu napraviti zdrave izbore za zaposlenike jednostavnim, praktičnim i zabavnim. Koristeći svoju ulogu da vode zdrav primjer, menadžeri mogu pomoći svojim zaposlenicima u stvaranju održivih promjena. Ako ste menadžer u svojoj kompaniji, pokušajte implementirati neke od gore navedenih savjeta kako biste pomogli u oblikovanju dobrobiti zaposlenika i stvorili sretnu radnu snagu.