Upoznajte Mevlidu i njene čarolije

Najradije spremam kolače, kekse i razna variva, ali bez peciva ne mogu da zamislim moj život.

Piše: Mevlida, vlasnica instagram profila.

Za početak nam recite nešto o sebi?

Mevlida je rođena u malom gradu Prijepolju. Završila je Šnajdersku školu i voljela je  uz to pisati pjesme i slikati. U slikarstvu sam osvajala nagrade i da pisala sam dosta poeziju i osvojila zahvalnicu za drugo mjesto na takmičenju u Beogradu.

Kada se rodila ljubav prema kulinarstvu?

Ljubav prema kulinarstvu se rodila od malena, moram reci da me mama baš ništa nije htjela naučiti dok sam bila tinejdžerka. Al ja sam dosta krišom gledala kako ona sprema. Pitala sam je zašto me nikad ništa nije htjela naučiti samo je odgovorila: „Pa da se ne udaš rano, da si više sa nama“, i eto udadoh se ja sa 18 godina i sve sam sama naučila i mogu reci da danas nema tog jela koje ne znam spremiti. I da, jednom sam krišom spremila  jelo sama dok ona nije bila kući, to je bila čorba od krompira i verujte kad su je probali svi su tražili da im ponovo spremim. I danas je baš često spremam.

Koja jela više volite, slana ili slatka?

Najradije spremam kolače, kekse i razna variva, ali bez peciva ne mogu da zamislim moj život. Od kad sam ih naučila spremati inspiracija mi dolazi sama od sebe. 

Da li sa nama možete podijeliti vama najdraži recept?

Da. Rado ću sa Vama podjeliti pecivo za pletenice mog djetinjstva. Kad sam bila dijete uvijek bi ih kupovali i sa kremom još tople su bile za neopisati. Uspjela sam ih sad sama napraviti i dosta su slične baš tim nedodoljivim pletenicama uz pekare. 

Pletenice:

Potrebno je:

30 g kvasca

malo soli

300 ml mljeka

1 jaje +1 bjelance

720 g brašna

6 velikih kašika sećera

100 ml ulja

1 žumance za premazati

Priprema:

Zagrijati malo mljeko, da bude mlako. Staviti u posudu u kojoj će vam mirovati tijesto. Dodati kvasac i sećer, pa sve izraditi da se fino sjedini (istopi), dodati jedno cijelo jaje, 1 bjelance, trun soli i opet sve izrađivati. Umješati brašno i ulje pa izraditi u glatko tijesto. Ostaviti da se masa udupla. Sad na vrlo malo pobrašnjenoj površini izručiti tijesto (oko 1 kašiku brašna, ni slučajno više, jer tijesto je odlično i nimalo vam se neće lijepiti za radnu površinu). Podjeliti tijesto na 9 dijelova, svaki dio podijeliti na 3 dijela i valjati kao uske valjke otprilike 12 cm i praviti oblik pletenice i na krajevima malo priteći da se tijesto fino priljepi. Staviti ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ostaviti pletenice na toplom da se udvostruči volumen, pokriti ih tankom kuhinjskom krpom. Sad ih premazati žumancetom. Uključiti pećnicu da se malo zagrije na 210°C i staviti pletenice da se peku dok fino ne porumene, dobiju zlatno-braon boju.

Koja je tajna “dobrog kuhara”?

Tajna je u ljubavi, ne smijete nikad odustati, a uspjeh sigurno neće izostati. Bitno je da ne posustajete ako vam nekad nešto ne uspije, budite uporni dok ne ostvarite svoj cilj. Meni lično se dešava i danas da nešto ne uspije kako zamislim, ali ja to sve ponovim i mogu samo reći da sam onda sretna kao malo dijete kad dobije najdražu igračku. 

Koje vještine su po Vama najvažnije u kulinarstvu?

Baš teško pitanje. Verujem da je upornost ključ svakog uspjeha pa poslije dolazi polako iskustvo kroz uspjehe i naravno neuspjehe. Kroz uspjehe se dobija veća volja za daljim napredovanjem,  a kroz neuspjehe upornost da se sto više nauči. 

Da li imate neku poruku ili savjet za sve naše čitaoce?

Uživajte u svakom trenu dok spremate hranu, bila to slana ili slatka jela. Ne dozvolite ako vam nekad jelo ne uspije da vas to sputava u daljem spremanju, već budite uporni i pretvorite taj neuspjeh u pobjedu.