Kulinarstvo je daleko više od običnog pripremanja hrane, to je izvor inspiracije, kreativnosti i izražavanje identiteta kroz okuse.
Intervju: Vesko Šapić, chef
Vesko Šapić rođen je 18.03.1987. godine u Herceg Novom, trenutno radi na poziciji šefa kuhinje u restoranu Dubrovnik na otoku Lopud. Svoju karijeru gradio je u brojnim restoranima u Herceg Novom, Beogradu, prekookeanskim kruzerima i zadnjih 5 godina u Dubrovniku.
Ljubav prema kuhinji ima nevjerovatnu moć da nas osvoji i otvori put prema kulinarskim čarolijama. Za našeg današnjeg sagovornika ta strast se rodila sa njegovim prvim koracima u kuhinji, kada je imao samo 15 godina. Kroz istraživanje raznih aspekata kulinarstva, njegova ljubav je rasla iz dana u dan. Sada, sa 18 godina iskustva, i dalje obavlja svoj posao sa istom strašću kao i kada je tek počeo.
Kada i kako se rodila ljubav prema kuhanju?
Ljubav prema kuhinju se rodila sa mojim prvim počecima sa nekih 15 godina. Istraživajući razne oblasti kulinarstva sve više sam počeo da volim svoj posao,koji radim sa isto ljubavi i posle 18 godina iskustva.
Šta je bila Vaša odskočna daska u karijeri? Možete li nam reći nešto više o svojim počecima?
Smatram da svaki novi posao mi je bila jedna stepenica prema naprijed, u smislu edukovanja sebe. Za uspjeh u našem poslu najbitnija je podrška porodice, u mom slučaju to je supruga Daca i moje ćerke Sara, Mia i Nađa koji su glavni motiv da idem prema vrhu.
Gdje ste stekli najviše iskustva?
Najviše iskustva sam stekao upravo u restoranu Dubrovnik, imao sam priliku da radim ono što najviše volim, a to je mediteranska kuhinja i da spremam jela za brojne poznate ličnosti.
Možete li nam reći više o svom ‘stilu’ kuhanja te kakva jela spremate?
Pa recimo da volim da istražujem ali najviše cijenim našu tradicionalnu kuhinju i čarobne ukuse svega onog što nam more daje.
Da li često mijenjate svoj meni, šta novo možemo vidjeti u vašoj ličnoj ponudi?
Volim spoj tradicionalne i moderne kuhinje i trudim se da s vremena na vreme osvežimo naš meni nečim novim u ponudi. Upravo radimo na novim jelima i dobrodošli ste na degustaciju.
Koja jela nikada ne napuštaju svoje mjesto na vašem meniju, i zašto?
Sve zavisi u kojem tipu restorana radite, s tim da sam u poslednjih 5 godina u ribljem restoranu naravno da mnoga jela kao buzare, brodet, paste od jastoga, rižoto od plodova mora su uvijek u ponudi.
Za kraj, poruka za naše čitaoce?
Posvetite svoje vrijeme svakodnevnom edukovanju i unapređivanju sebe i budite istrajni, uspjeh će sam doži. Lijep pozdrav.