Jedan od najizazovnijih aspekata bavljenja kulinarstvom u hotelu jeste održavanje visokog standarda kvaliteta hrane i usluge, čak i u nepredvidljivim situacijama poput velikih događaja ili promjena u raspoloživosti namirnica. Kao executive chef, odgovoran sam ne samo za kreiranje ukusnih jela, već i za upravljanje timom kuhara, kontrolu troškova, zadovoljstvo gostiju i poštovanje higijenskih standarda.
Intervju: Vedran Vričić, executive chef
Vedran Vričić je izvršni kuhar s preko 10 godina iskustva u vrhunskim kulinarskim objektima. Trenutno radi kao izvršni kuhar u Hotelu Emporia Carski Vinogradi u Mostaru, gdje razvija sofisticirane jelovnike i vodi kulinarski tim. Ranije je radio kao glavni kuhar u Divine klubu i restoranu u Trebižatu, te u restoranu Pablos u Mostaru. Radio je i kao Chef de Partie u Michelinovom restoranu Brown Bear u Irskoj, menadžer kuhinje i glavni kuhar u hotelu Port 9 na Korčuli, te sous chef u restoranu Marina Hramina na Murteru. Vedran je poznat po kreiranju izvanrednih jelovnika, upravljanju kuhinjskim operacijama i osiguravanju najviših standarda kvalitete hrane. Njegove vještine uključuju optimizaciju učinkovitosti kuhinje, razvoj jelovnika i pronalaženje premium sastojaka. Prilagodljiv je, orijentiran na rješavanje problema i snažan vođa.
Dragi čitaoci, dobrodošli na još jedan inspirativni intervju. Danas imamo čast da razgovaramo sa Vedranom Vričićem, izuzetnim kuharom i trenutnim executive chefom u Hotelu Emporia. Vedranova priča je putovanje puno strasti prema gastronomiji, koja se reflektuje kroz svaki njegov kulinarski korak. Svojim vještinama i posvećenošću, Vedran je stekao priznanje u svijetu ugostiteljstva, a njegov rad krasi savršena kombinacija tradicionalnih recepata i modernih tehnika. Pridružite nam se dok istražujemo njegovu profesionalnu odiseju, radne dane u Hotelu Emporia, i sve ono što ga inspiriše da svakodnevno stvara gastronomske čarolije. Uživajte!
Za početak, ukratko se predstavite našim čitaocima.
Pozdrav, dragi čitaoci! Moje ime je Vedran Vričić i veoma sam uzbuđen što imam priliku da se predstavim. Moje putovanje kroz ugostiteljstvo predstavlja svojevrsnu odiseju ukusa i strasti. Kroz godine rada i posvećenosti, svaki korak na mom putu bio je popločan izazovima i nagradama, a svaki trenutak je bio prilika za učenje i rast. Moja ljubav prema hrani i gastronomiji vodi me kroz svet kulinarskih čarolija, inspirišući me da istražujem nove ukuse, tehnike i kulture. Kao kulinarski entuzijasta, svaki dan je nova avantura koja me vodi ka savršenstvu i uživanju u gastronomskim čarolijama. Sada kao executive chef u Hotelu Emporia, imam privilegiju da svoju strast delimično pretvorim u stvarnost svakog dana, kreirajući nezaboravna kulinarska iskustva za naše goste. Sa ponosom delim svoju strast prema hrani sa vama i nadam se da će moje priče o hrani i avanturama kroz kuhinju inspirisati i vas.
Možete li nam reći nešto više o svom putovanju kroz ugostiteljstvo do pozicije executive chefa?
Moje putovanje kroz ugostiteljstvo započelo je kao mladi kuhar u lokalnom restoranu, gde sam sticao osnovna znanja i veštine pod budnim okom iskusnih majstora kuhinje. Sa svakim danom u kuhinji, moja strast prema hrani rasla je proporcionalno mom iskustvu i znanju. Nakon toga, svoj put nastavio sam kroz različite restorane i hotele, učeći od svakog novog iskustva i svake nove kuhinje. U tim trenucima, otkrivao sam tajne svake kulture kroz njen gastronomski identitet. Kroz predan rad i upornost, napredovao sam kroz različite pozicije u kuhinji, od commis kuhara do sous chefa, stičući znanje i veštine koje su mi bile potrebne da postanem executive chef. Svako iskustvo, bez obzira na to koliko malo ili veliko, bilo je dragoceno, jer me je oblikovalo kao kulinarskog profesionalca koji sam danas.
Možete li nam opisati kako izgleda Vaš jedan radni dan u Hotelu Emporia, u kojem ste trenutno zaposleni.
Moj radni dan u Hotelu Emporia započinje ranim jutrom, dok grad još spava, jer tišina jutarnjeg svitanja predstavlja idealno vreme za pripremu za još jedan dan u kuhinji. Dolazim u hotel pun entuzijazma i motivacije, spreman da se suočim sa svim izazovima koji me očekuju. Nakon brzog pregleda menija i sastanka sa svojim timom, započinjemo pripremu svežih sastojaka, uživajući u mirisima i teksturama koje ispunjavaju našu kuhinju. Tokom dana, nadgledam pripremu obroka za sve obroke, sarađujem sa drugim departmanima hotela kako bih osigurao visok kvalitet usluge i zadovoljstvo gostiju, i vodim tim kroz smene. Svaki dan donosi nove izazove i prilike za učenje, ali i radost koju donosi stvaranje ukusnih i nezaboravnih jela.
Koji je najizazovniji aspekt bavljenja kulinarstvom u hotelu?
Jedan od najizazovnijih aspekata bavljenja kulinarstvom u hotelu jeste održavanje visokog standarda kvaliteta hrane i usluge, čak i u nepredvidljivim situacijama poput velikih događaja ili promena u raspoloživosti namirnica. Kao executive chef, odgovoran sam ne samo za kreiranje ukusnih jela, već i za upravljanje timom kuhara, kontrolu troškova, zadovoljstvo gostiju i poštovanje higijenskih standarda. Balansiranje između ovih različitih faktora zahteva veštine multitaskinga, timskog rada i brzog razmišljanja, što čini ovaj posao izazovnim, ali i izuzetno zadovoljavajućim. Važno je da svako jelo koje napusti našu kuhinju predstavlja vrhunski gastronomski doživljaj koji će gosti pamtiti.
Koja jela predstavljaju Vašu najveću kulinarsku strast i zašto?
Moja najveća kulinarska strast su jela koja kombinuju tradicionalne recepte sa modernim tehnikama i sastojcima. Volim eksperimentisati sa različitim ukusima i teksturama kako bih stvorio jedinstvena i nezaboravna jela koja će zadovoljiti nepce i oči. Inspirisan različitim kulturama i kuhinjama širom sveta, trudim se da svako jelo nosi pečat autentičnosti i kreativnosti. Bez obzira da li je to jelo inspirisano mediteranskim obalama ili egzotičnim začinima Azije, moj cilj je da svaki zalogaj bude iskustvo za sva čula.
Da li se razlikuje kulinarska scena u Mostaru od drugih mjesta u kojima ste bili/radili?
Kulinarska scena u Mostaru zaista je posebna. U ovom gradu, tradicija se meša sa modernim trendovima, stvarajući jedinstvenu atmosferu koja odiše raznovrsnošću i bogatstvom ukusa. Mostar je dom autentičnim bosanskim specijalitetima poput ćevapa i bureka, ali takođe nudi i raznovrsne internacionalne kuhinje koje zadovoljavaju ukuse različitih posetilaca.
Ono što posebno ističe kulinarsku scenu u Mostaru jeste uticaj turske kuhinje i mediteranskih začina, koji se prepliću sa lokalnim sastojcima i tradicionalnim receptima, stvarajući jedinstvene gastronomske doživljaje.
Bili ste sudac na Gastru Kupu u Srbiji. Koja su najvažnija svojstva koja tražite kod jela kao sudac?
Kao sudac na Gastru Kupu, tražim najvažnija svojstva kao što su ukus, prezentacija, originalnost i tehnička izvedba. Svako jelo koje ocenjujem mora da nosi pečat kreativnosti i stručnosti svog kuhara. Važno je da jelo bude uravnoteženo u svim svojim elementima, od ukusa i teksture do estetike i inovativnosti. Originalnost je ključna, jer želim da vidim kuhare koji se usuđuju da istraže nove kombinacije i pristupe, donoseći sveže ideje na tanjir.
Nedavno ste pokrenuli i vlastiti brend Nickelle. Recite nam nešto više o tome i šta Vas je potaknulo da ga pokrenete?
Brend Nickelle predstavlja moju strast prema kvalitetnoj hrani i želju da je podelim sa drugima. Inspirisan tradicionalnim receptima i modernim pristupom, Nickelle nudi jedinstvene proizvode koji će osvojiti srca i stomake gurmana širom sveta. Od domaćih specijaliteta pa do internacionalnih delikatesa, svaki proizvod pod imenom Nickelle nosi pečat vrhunskog kvaliteta i pažljivo odabranih sastojaka. Pokretanje ovog brenda potaknulo me je želja da stvorim nešto autentično i posebno, što će inspirisati ljude da uživaju u hrani na nov i jedinstven način.
Koliko smatrate da je ljubav prema poslu ključna komponenta uspjeha u kuhinji i ugostiteljstvu?
Ljubav prema poslu je neizostavna komponenta uspeha u kuhinji i ugostiteljstvu. Bez strasti i predanosti, nijedno jelo ne bi imalo dušu, niti bi gosti osetili toplinu i pažnju koja se krije iza svake porcije. Kuhari koji svoj posao obavljaju sa ljubavlju prema hrani inspirišu svoj tim i goste, stvarajući atmosferu punu pozitivne energije i kreativnosti. Samo kroz ljubav prema poslu moguće je dostići vrhunske rezultate i ostaviti trajan utisak u svetu gastronomije.
Za kraj, poruka za naše čitaoce?
Za kraj, želim da poručim čitaocima da uživaju u hrani sa ljubavlju i da budu otvoreni za nove ukuse i iskustva. Hrana je više od obroka – ona je prilika za druženje, razmenu kultura i uživanje u životu. Neka svaki zalogaj bude prilika za novu avanturu i otkrivanje čarolije ukusa koji nas okružuju. Uživajte u gastronomskim čarolijama svakog dana i ne zaboravite da delite ljubav prema hrani sa svojim najdražima!