Želja mi je da nekada u budućnosti otvorim svoju palačinkarnicu, u koju bih uložila maksimalno truda i rada… ali, otom potom.
Kulinarstvo iz hobija je više od spremanja obroka; to je putovanje kroz ukuse, tehnike i kreativnost. Bez obzira da li eksperimentišete sa novim receptima, pravite obroke za svoje najdraže ili jednostavno uživate u procesu, ovaj hobi donosi mnogo zadovoljstva i ispunjenja. Neka vas hrana poveže sa kulturom, ljudima i svijetom oko vas, jer je svaki zalogaj prilika za uživanje u životu. U nastavku je intervju sa Verom Rašković koja u kuhinji iskazuje svoju kreativnost.
Recite nam nešto o sebi?
Zovem se Vera Rašković, dolazim iz Trstenika. Zaposlena sam u knjigovodstvenoj agenciji, a moj beg od svakodnevnih obaveza je usmeren ka novim saznanjima o kuhinji, kao i o novim receptima koji će iskazati moju kreativnost. Mnogi spremanje hrane i vreme provedeno u kuhinji smatraju staromodnim, ali naprotiv, za mene je to mnogo više od samog kuvanja i spremanja obroka. To je način da izrazim sebe i otvorim sebi vrata ka drugim potencijalnim karijerama. Ja uživam u spremanju hrane, isprobavanju novih recepata i fotografisanju istih.
Kako ste počeli sa kuhanjem i otkud ljubav prema kulinarstvu?
Od malena sam volela da pomažem mami i baki oko spremanja hrane, ali uvek sam bila sporedni igrač kada je kuvanje u pitanju. Ali zato sam oduvek bila kreativna i volela da dekorišem i eto, pre skoro 3 godine sam otvorila instagram profil i bez ikakvih očekivanja da će profil dospeti do velikog broja ljudi, evo me danas na brojci blizu 60 000 pratilaca.
Kako nastaju Vaši recepti, i kako ih prezentirate?
Neki recepti nastaju sasvim spontano, vodim se time da budu sto jednostavniji, ali isto tako da budu ukusni i lepi na izgled.Smatram da ljude privuče prvo fotografija, a odmah nakon nje – jednostavni recept. To je pun pogodak. A drugi deo recepata su domaći recepti, koji su uglavnom stariji, ali svima dobro poznati i koji nikako nisu izašli iz mode.
Šta najviše volite kuhati?
Na prvom mestu su palačinke. Smatram da pomoću njih najviše ističem svoju kreativnost. Svakog puta se iznova i iznova oduševim kako ispadnu. Brzo ih napravim, zato ih i volim. A na kraju kad dođe filovanje i ukrašavanje istih, tada još više. A odmah posle njih, dolaze peciva. Slatka, slana, punjena, prazna… Volim rad sa testom, jer i pomoću njega se može dosta istaći kreativnost.
Najčešći izazovi u Vašem radu?
Definitivno organizacija vremena, jer posao food blogera nije ni malo lak i naivan. Potrebno je puno truda i odricanja nekih drugih stvari kako bi recepti, kao i fotografija bili sto bolji.
Možete napisati omiljeni recept za naše čitatelje?
Naravno! Evo recepta za pamuk kifle koje savetujem svima da probaju, jer su preukusne i mekane čak i sutradan.
Sastojci:
– 10g suvog kvasca
– 1 kašičica šećera
– 1 kašičica brašna
– 200ml toplog mleka
– 1 jaje
– 50ml ulja
– 1 kašičica soli
– 1 kesica praška za pecivo
– 400gr belog brašna (po potrebi)
– sir
Za premazivanje:
– 1 žumance
– 1 kašičica masti + vrlo malo ulja
– susam
Priprema:
U manju posudu sjediniti kvasac, 50ml toplog mleka, šećer i 1 kašičicu brašna. Poklopiti i ostaviti 10-ak minuta da se kvasac aktivira. U veću činiju staviti deo brašna, so, jaje, ulje i prašak za pecivo. Lepo sjediniti, a zatim dodati ostatak mleka (toplog) i aktivirani kvasac. Postepeno dodavati brašno i zamesiti glatko testo. Ostaviti 30-ak minuta da testo nadođe. Podeliti testo na 4 dela, a zatim svaki deo na još 4 dela, oblikujte svaki deo u jufkicu. S obzirom da imate 16 jufkica, toliko će biti i kiflica. Razvući svaku jufkicu, zaseći testo uzdužnim linijama i puniti izmrvljenim sirom. Premazati umućenim žumancetom i mašću (+ulje). Posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20-ak minuta.
Imate li kuhinju koju najviše volite i čija jela rado spremate?
Iskreno nemam, ali ako bih bas morala da izaberem, to bi bila srpska domaća kuhinja.
Planovi za dalji razvoj karijere u kulinarstvu?
Želja mi je da nekada u budućnosti otvorim svoju palačinkarnicu, u koju bih uložila maksimalno truda i rada… ali, otom potom. Držim se svog standardnog posla koji takođe volim i u kome uživam, pa nekad možda i bude prilike za nešto više.
Poruka čitateljima.
Sve što Vi lično želite i što mislite da treba – to i uradite. Nikada ne znate dokle će Vas taj postupak dovesti. A ukoliko želite, posetite moj instagram profil kuhinjica.ts i pogledajte kakve sve recepte nudi. Sigurno ćete pronaći neki zanimljiv i ne ustručavajte se da ga napravite, jer, kao što rekoh većina njih je jednostavna, a tako dobrog ukusa.