Vera Rašković: Smatram da ljude privuče prvo fotografija, a odmah nakon nje jednostavni recept

Želja mi je da nekada u budućnosti otvorim svoju palačinkarnicu, u koju bih uložila maksimalno truda i rada… ali, otom potom.

Kulinarstvo iz hobija je više od spremanja obroka; to je putovanje kroz ukuse, tehnike i kreativnost. Bez obzira da li eksperimentišete sa novim receptima, pravite obroke za svoje najdraže ili jednostavno uživate u procesu, ovaj hobi donosi mnogo zadovoljstva i ispunjenja. Neka vas hrana poveže sa kulturom, ljudima i svijetom oko vas, jer je svaki zalogaj prilika za uživanje u životu. U nastavku je intervju sa Verom Rašković koja u kuhinji iskazuje svoju kreativnost.

Intervju: Vera Rašković

Recite nam nešto o sebi? 

Zovem se Vera Rašković, dolazim iz Trstenika. Zaposlena sam u knjigovodstvenoj agenciji, a moj beg od svakodnevnih obaveza je usmeren ka novim saznanjima o kuhinji, kao i o novim receptima koji će iskazati moju kreativnost. Mnogi spremanje hrane i vreme provedeno u kuhinji smatraju staromodnim, ali naprotiv, za mene je to mnogo više od samog kuvanja i spremanja obroka. To je način da izrazim sebe i otvorim sebi vrata ka drugim potencijalnim karijerama. Ja uživam u spremanju hrane, isprobavanju novih recepata i fotografisanju istih.

Kako ste počeli sa kuhanjem i otkud ljubav prema kulinarstvu? 

Od malena sam volela da pomažem mami i baki oko spremanja hrane, ali uvek sam bila sporedni igrač kada je kuvanje u pitanju.  Ali zato sam oduvek bila kreativna i volela da dekorišem i eto, pre skoro 3 godine sam otvorila instagram profil i bez ikakvih očekivanja da će profil dospeti do velikog broja ljudi, evo me danas na brojci blizu 60 000 pratilaca.

Kako nastaju Vaši recepti, i kako ih prezentirate? 

Neki recepti nastaju sasvim spontano, vodim se time da budu sto jednostavniji, ali isto tako da budu ukusni i lepi na izgled.Smatram da ljude privuče prvo fotografija, a odmah nakon nje – jednostavni recept. To je pun pogodak. A drugi deo recepata su domaći recepti, koji su uglavnom stariji, ali svima dobro poznati i koji nikako nisu izašli iz mode.

Šta najviše volite kuhati? 

Na prvom mestu su palačinke. Smatram da pomoću njih najviše ističem svoju kreativnost. Svakog puta se iznova i iznova oduševim kako ispadnu. Brzo ih napravim, zato ih i volim. A na kraju kad dođe filovanje i ukrašavanje istih, tada još više. A odmah posle njih, dolaze peciva. Slatka, slana, punjena, prazna… Volim rad sa testom, jer i pomoću njega se može dosta istaći kreativnost.

Najčešći izazovi u Vašem radu? 

Definitivno organizacija vremena, jer posao food blogera nije ni malo lak i naivan. Potrebno je puno truda i odricanja nekih drugih stvari kako bi recepti, kao i fotografija bili sto bolji.

Možete napisati omiljeni recept za naše čitatelje? 

Naravno! Evo recepta za pamuk kifle koje savetujem svima da probaju, jer su preukusne i mekane čak i sutradan.

Sastojci:

– 10g suvog kvasca

– 1 kašičica šećera

– 1 kašičica brašna

– 200ml toplog mleka

– 1 jaje

– 50ml ulja

– 1 kašičica soli

– 1 kesica praška za pecivo

– 400gr belog brašna (po potrebi)

– sir

Za premazivanje:

– 1 žumance

– 1 kašičica masti + vrlo malo ulja

– susam

Priprema:

U manju posudu sjediniti kvasac, 50ml toplog mleka, šećer i 1 kašičicu brašna. Poklopiti i ostaviti 10-ak minuta da se kvasac aktivira. U veću činiju staviti deo brašna, so, jaje, ulje i prašak za pecivo. Lepo sjediniti, a zatim dodati ostatak mleka (toplog) i aktivirani kvasac. Postepeno dodavati brašno i zamesiti glatko testo. Ostaviti 30-ak minuta da testo nadođe. Podeliti testo na 4 dela, a zatim svaki deo na još 4 dela, oblikujte svaki deo u jufkicu. S obzirom da imate 16 jufkica, toliko će biti i kiflica. Razvući svaku jufkicu, zaseći testo uzdužnim linijama i puniti izmrvljenim sirom. Premazati umućenim žumancetom i mašću (+ulje). Posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20-ak minuta.

Imate li kuhinju koju najviše volite i čija jela rado spremate? 

Iskreno nemam, ali ako bih bas morala da izaberem, to bi bila srpska domaća kuhinja.

Planovi za dalji razvoj karijere u kulinarstvu? 

Želja mi je da nekada u budućnosti otvorim svoju palačinkarnicu, u koju bih uložila maksimalno truda i rada… ali, otom potom. Držim se svog standardnog posla koji takođe volim i u kome uživam, pa nekad možda i bude prilike za nešto više.

Poruka čitateljima. 

Sve što Vi lično želite i što mislite da treba – to i uradite. Nikada ne znate dokle će Vas taj postupak dovesti.  A ukoliko želite, posetite moj instagram profil kuhinjica.ts i pogledajte kakve sve recepte nudi. Sigurno ćete pronaći neki zanimljiv i ne ustručavajte se da ga napravite, jer, kao što rekoh većina njih je jednostavna, a tako dobrog ukusa.