Vlasnik jednog od najpoznatijih i najpopularnijih hrvatskih restorana – “Batelina” u Banjolama kod Pule, sve je samo ne obični kuhar!

Neizmjerni talent, magična osobnost i strast, okosnice su njegovog karaktera, koje su ga i dovele u društvo najboljih.

Intervju: David Skoko, kuhar

Na instagramu poznatiji kao ribarevsin, prvi je hrvatski chef koji je dobio emisiju na FOX‑ovu kanalu 24Kitchen, a to je samo jedno u nizu priznanja za njegov rad. Vodi se idejom da je gostu važno predstaviti sve što ribarska mreža izvuče iz mora – od prvorazredne do sitne plave ribe, koštane srži velikih predatora i sitnih račića. Za časopis HUBiH piše o svom početku karijere, te o angažmanima na televiziji, a i upoznati će nas i sa radionicom Aminess Cooking with Class by David Skoko.

 

HUBiH: Poštovani David, prije svega možete li nam više reći o tome kako se rodila ljubav prema kulinarstvu?

DAVID: Ljubav prema hrani  rodila se još dok sam bio dijete. Imam sreću da sam odrastao u ribarskoj obitelji u kojoj se uvijek dobro jelo. Moja nona a i majka strastvene su kuharice. I mislim da su one te koje su u meni probudile ljubav prema kuhanju.

HUBiH: Kako je izgledao Vaš početak u kuhinji? Ko Vam je bio najveća inspiracija? Koja je najvažnija lekcija koju ste naučili?

DAVID: Kada smo otvorili Konobu Batelina znali smo kuhati onako po domaći, kao kod kuće I to je možda bila tajna našeg uspjeha. Moja najveća inspiracija bili su moji roditelji. Stari koji je svoj ulov donosio u konobu I mater koja je to znala fantastično pripremiti. Još uvijek stvaramo meni u odnosu na ulovljenu ribu. Iskoristiti sve što se u mrežu ulovi bio nam je i ostao glavni cilj. Sačuvati održivost ribarstva I obitelji i prilagoditi se vlastitim mogućnostima  nam je  ideja vodilja  I  najvažnija lekcija koju smo naučili.

HUBiH: Pojavljujete se na televiziji od 2010 godine kao stručni kuhar, stručni savjetnik, učestvovali ste u raznim emisijama kao što su: “Masterchef”, “Jezikova juha”, “Kruške i jabuke”, također ste sarađivali sa stranim tv kućama, možete li nam reći šta je za Vas bilo najljepše iskustvo? S kakvim ste se izazovima nosili?

DAVID: U zadnjih 10 godina stvarno sam puno toga snimio. Često se niti ne sjetim svih projekata u kojima sam sudjelovao.  Svako novo iskustvo nauči me nešto novo, a ja vam zapravo jako volim nove stvari I izazove. Stalno imam neke nove ideje I otvaraju mi se nove mogućnosti.  Bilo je tu svačega: od katastrofalnih produkcija na terenu koje su uspjele napraviti super emisije na ekranu do moćnih, velikih televizija koje su uz sve mogućnosti koje imaju snimile sa mnom totalno bezvezni show. Evo zadnje veliko što smo snimili bilo je Uncharted Croatia s Gordonom Ramsayem za National Geographic koje će se prikazivati ovo ljeto u SAD a od jeseni I u Europi.  To je bilo meni nešto nevjerojatno, na setu je bilo ekipe kao da snimamo igrani film! Tek tada shvatiš sto su to velike televizije I zašto njihove emisije izgledaju tako moćno. Volio bih napraviti jedan mali putopis po Balkanu za takvu jednu veliku televiziju. Svijet nema pojma  kako je naša regije prekrasna, mimo sunca I mora.

HUBiH: Možete li nas upoznati sa projektom Aminess Cooking with Class by David Skoko – stručna radionica kuhanja.

DAVID: Aminess Cooking with Class je novi projekt s Aminess hotelima s kojima surađujem već 4 godine. Već smo zajedno organizirali Aminess wine and gourmet nights koji održavamo I ove godine. To su divne degustacijske večere u više slijedova koje radimo svaki zadnji petak u mjesecu od ožujka do listopada. Divne večeri. Nakon toga smo u  zimskom periodu dok su hoteli zatvoreni organizirali Aminess gourmet lab, kuharske edukacije za kuhare Aminess hotela pod vodstvom najvećih imena regionalne gastronomije. Sada smo odlučili to podijeliti I s gostima. Kroz Aminess Cooking with Class by David Skoko gostima želimo omogućiti uvid u kuharski svijet. Tijekom radionice polaznicima tj. gostima hotela predstavljamo 3 – 4 jela od početka do kraja.  Polaznici imaju mogućnost aktivno sudjelovati u pripremi I servisu kreativnih jela I uče kako I u kućnoj kuhinji na jednostavan I zabavan način mogu napraviti spektakularna restoranska jela kojima onda mogu oduševiti svoje goste.

HUBiH: David, Vi ste prvi hrvatski kuhar koji je, 2018 godine, dobio svoj program na popularnom kanalu 24Kitchen. Možete li nam ispričati nešto više o tome, te da li postoji mogućnost da se opet pojavite na kanalu 24Kitchen?

DAVID: Suradnja sa 24kitchen je bila za mene stvarno veliko iskustvo. Projekt se zvao Balkandoit. Bilo nas je više kuhara s Balkana koji smo u tome sudjelovali. Snimali smo u Sofiji. Cijeli tim je bio bugarski. Bilo je jako zabavno: snimamo na hrvatskom, snimatelji I režija komuniciraju  na bugarskom a svi zajedno na klimavom engleskom. Bio je to najintenzivniji mjesec dana u mome životu, ali smo uspjeli I show je bio hit. Stalno nešto pregovaram s njima o nekim novim TV formatima. Vjerujem da ćemo sada kad ova pandemija prođe pokrenuti nešto novo.

HUBiH: Nedavno ste na brodu ugostili belgijsku TV ekipu i chefa Sergia Hermana, kako je izgledalo druženje da li ste zadovoljni?

DAVID: Sergio Berman je najveća kuharska zvijezda svoje zemlje i jedan od jačih chefova u Europi. Dva dana smo proveli zajedno ploveći, kuhajući I dobro se zabavljali. Jedrili smo cijeli dan, popili smo svu žesticu i naletili smo na jato delfina koje nas je pratilo dok se nismo usidrili. Njima je sve to bilo nevjerojatno . Nisu oni kao mi opušteni. Navečer smo kuhali u mojoj brodskoj kuhinji i zalomili na krmi dugo u noć. Ujutro smo sišli na obalu i brali divlje bilje koje im je bilo uglavnom totalno nepoznato. Lijepo je kad takva neka kuharska mrcina vidi nešto njemu apsolutno novo i ostane oduševljen, ljudima, hranom, prirodom i mogućnostima koja naša zemlja nudi.

HUBiH: Ugostiteljstvo je posljednjih mjeseci u velikim problemima. Kakva je situacija kod Vas u Batelini? Kako se pandemija Corona virus odrazila na Vaš posao?

DAVID: Corona nas je svih iznenadila i izbacila iz kolosijeka. Otvorili smo prije par tjedana i opet se polako vraćamo u ritam. Čudna su ova vremena! Teško je planirati I održati glavu iznad vode. Ali smo preživili i u punom sastavu krećemo u novu sezonu.

HUBiH:  Živimo u vremenima kada su kuhari zvijezde, što je otvorilo prostor i instagramskim i food blogerima. Da li je utjecaj društvenih mreža za Vas bitan?

DAVID: Većina nas kuhara i dalje kuha u svojim kuhinjama i ne misli da je svaki kuhar zvijezda. Tu i tamo netko se izdvoji i zaigra tu medijsku igru koja je zapravo puno zahtjevnija i napornija nego kuhanje u vlastitim kuhinjama. To je totalno neki drugi svijet.

Blogera ima u svim sferama društvenih mreža, od pecanja do automobila, cvjećarstva, kuhanja, metafizike i stomatologije. Društvene mreže su fenomen modernog doba koji daje nevjerojatne marketinške mogućnosti. Koristim se društvenim mrežama kako bih  komunicirao sa svojim pratiteljima i sponzorima. Često se baš zabavljam slažući neke pričice koje dijelim po svojim kanalima.

HUBiH: Šta je po Vama najvažnije u životu? Imate li poruku za naše čitaoce?

DAVID: Najvažnije u životu mi je biti u miru sam sa sobom i sa svojim najbližima, te po mogućnosti biti ponosan na ono što radiš ili prezentiraš.

Izbjegavajte raditi stvari kojih bi vas kasnije u životu moglo biti sram! I kada imate neku dobru ideju ustrajte do kraja i realizirajte je kakvo god drugi imali mišljenje o tome.

 

IZDVOJENO:

HUBiH: Koje jelo volite da pripremate? Možete li podijeliti sa nama neki recept?

DAVID: Ja sam ljubitelj jednostavne hrane. Najviše volim pripremati ribu, u tome baš uživam.

Confit skuše s kremom od patlidžana:

Skuše 1kg
Sol
Papar
Mladi luk 1 stručak
Cherry rajčice 200 g
Limun 2kom
Ružmarin
Češnjak
Sjemeno ulje 2l
Patlidžani 600 g
Med 2žlice
Soja sos 2 kašike

Skuši odvojiti glavu i utrobu, te ju presjeći na pola. Posoliti i popapriti, dodati mladog luka, rajčice, limun, grančicu ružmarina, par režnjeva češnjaka, preliti uljem, te zagrijati ulje u pećnici do 80 ‘C.

Patlidžan oguliti, te narezati na sitne komade, te zapeći u širokoj tavi na maslinovom ulju.

Zapečeni patlidžan izblendati u finu kremu u stolnom blenderu uz malo soli, papra, malo češnjaka, maslinovog ulja, te malo meda i soja sosa.

Confitiranu skušu servirati uz malo povrća na podlozi od kreme patlidžane.