Vrste čajeva i za šta su korisni? 

Od zelenog čaja do hibiskusa, od bijelog čaja do kamilice, čajevi su bogati flavonoidima i drugim zdravstvenim dobrima.

Studiji su pronašli da neki čajevi mogu imati neke prednosti koje mogu pomoći kod srčanih bolesti, dijabetesa, mogu pomoći kod gubitka kilograma i smanjenja holesterola, između ostalog. 

Zeleni čaj: Ima visoku koncentraciju EGCG i uveliko se proučava. Antioksidansi zelenog čaja mogu ometati rast raka mokraćne bešike, dojke, pluća, želuca, gušterače i kolorektalnog karcinoma; sprječava začepljenje arterija, sagorijeva masti, suzbija oksidativni stres na mozgu, smanjuje rizik od neuroloških poremećaja poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, smanjuje rizik od moždanog udara i poboljšava nivo holesterola.

Crni čaj: Ima najveći sadržaj kofeina i baza je za mnoge čajeve s okusima. Studije su pokazale da crni čaj može zaštititi pluća od oštećenja zbog izlaganja dimu od cigareta. Također može smanjiti rizik od moždanog udara.

Bijeli čaj: Jedno od istraživanja pokazalo je da bijeli čaj koji nije prerađen i fermentiran ima najviše antikancerogenog potencijala.

Oolong čaj: Na jednom od životinjskih istraživanja, pokazalo se da oolong čaj smanjuje loše nivoe holesterola. 

Pu-erh čaj: Napravljen od fermentiranih i starih listova, smatra se crnim čajem, listovi se presuju. Jedno istraživanje pokazalo je da bi moglo pomoći kod gubitka kilograma i smanjiti nivoe holesterola. 

Kamilica: Antioksidansi mogu pomoći kod sprječavanja komplikacija od dijabetesa, poput gubitka vida, oštećenja živaca i bubrega. 

Hibiskus: Manje istraživanje pokazalo je da tri šoljice čaja od hibiskusa dnevno mogu smanjiti krvni pritisak. 

Rooibos: To je južnoafrička biljka koja se fermentira. Iako ima flavonoide koji su antikancerogena svojstva, medicinska istraživanja su ograničena.