Najviše volim raditi mesne, riblje i sve ostale vrste rolada u kombinaciji sa umacima
Piše: Željko Tomić, kuhar
Kratku proču kuhara Željka pročitajte u nastavku teksta.
Zovem se Željko Tomić. Rođen sam 12.6.1967. u Mostaru, gdje sam završio ugostiteljsku školu. Ljubav prema kuhanju imam od kad znam za sebe jer u obitelji imam strica koji je vrhunski kuhar, tako da sam gledajući njega zavoli ovaj posao. Radio sam u Mostaru, Međugorju, Dubrovniku, Njemačkoj tako da preferiram talijansku i dalmatinsku kuhinju s tim da u posljednje vrijeme sve vise bacam akcenat na francusku kuhinju. Najviše volim raditi mesne, riblje i sve ostale vrste rolada u kombinaciji sa umacima. Osim toga pratim trendove, tako da jaku puno radim sa ribljim i mesnim fileima u kombinaciji sa tjesteninom. Također, jedan od recepata koji je meni omiljeni:
Rolice od filea brancina sa prstom od maslina i umakom od kozica: sastojci za dvije osobe: 4manja ili dva veća filea brancina, sol, bjeli papar, maslinovo ulje, maslac, za pesto 4 zelene masline 4crne masline,3-4kapara,kašika maslinovog ulja i par kapi limunovog soka manji ćemo bjelodluka,za prilog zeleni rezanci odnosno fetucine sa špinatom. Za umak 100g očišćenih kozica sol papar ,malo kopra malo usitnjenih bijelog luka,0,5dcl suhog bijelog vina 1dcl ribljeg ili povratnog temeljca i 1dcl vrhnja za kuhanje. Priprema: File brancina posoliti popaprite namazati pestomom zatim krilati stim da kožica ribe bude sa vanjske strane
Pričvrstiti čačkalicom i staviti u posudu da se laganoprži na kombinaciji maslinovog ulja i maslaca. Kad budu gotove izvaditi u drugu posudu i staviti sa strane a u istu tavu staviti kozice da se lagano sortiraju blago posoliti i popaprite ali paziti jer je ulje već posoljeni od filea dodati kopar, bijeli luk uposliti vinom, kad vino ispari dodati temeljac i vrhnje za kuhanje. Istovremeno dok smo ovo pripremali stavili smo lonac sa slanom vodom i stavili 200g zelenih rezanaca po tom pazeći da se ne prekidaju. Kad bude gotov umak odnosno kad se reducira na željenu gustoću u njega dodamo al'dente kuhanu tjesteninu i lagano promiješati. Tjesteninu sa kozicama serviramo na sredinu tanjura ,na to stavimo rolice brancina iz kojih smo posvadili čačkalicom i dekorirani ukrasnim biljem. Pesto se pravi na način da se u mužar stave masline, kapati, malo bijelog luka i malo soka od limuna i sve se dobro usitni. Poručio bih čitateljima da u životu ne funkcionira bez ljubavi, a pogotovo ovaj posao koji je kreativan i u kombinaciji sa puno ljubavi daje vrhunske rezultate.